TEHNICI FOTO: Nimic Mai Simplu (1)

Tehnici FotoSunt puţini cei care au timpul, răbdarea şi pasiunea de a studia în amănunt tehnicile fotografice necesare obţinerii unor fotografii aproape perfecte. Majoritatea se mulţumesc să imortalizeze peisaje, clădiri, portrete, etc., fără să îşi bată capul cu compoziţia, lumina, distanţa, sensibilitatea ISO, sau alte lucruri importante pentru un fotograf profesionist. Există însă câteva tehnici fotografice simple uşor de aplicat şi reţinut, care pot înbunătăţii dramatic calitatea imaginilor obţinute. Iată câteva dintre ele:

Camera vibration Vibraţiile
Aparatele fotografice actuale au sisteme optice bine puse la punct, astfel încât chiar aparate puţin pretenţioase pot face poze reuşite. De multe ori însă acestea sunt ruinate din cauză că ne tremură mâinile sau apăsăm prea brusc declanşatorul. Fenomenul se amplifică mult dacă folosim zoom-ul. Iată câteva sfaturi pentru a înlătura acest efect:

  • Ţineţi aparatul în palma mâinii şi declanşaţi cu arătătorul       mânii libere, lent, fără mişcări bruşte.
  • În cazul subiectelor statice (de ex. peisaje), în loc de declanşarea manuală puteţi folosi declanşarea întârziată cu 1-2 secunde.
  • Dacă folosiţi zoom-ul (teleobiectivul), sau aveţi nevoie de timpi de expunere mai mari (imagini nocturne) este foarte indicat să folosiţi un stativ.
  • Dacă deţineţi un aparat fotografic de generaţie nouă este foarte posibil ca acesta să fie înzestrat cu un sistem de stabilizare optică. În acest caz activaţi neapărat opţiunea corespunzătoare.
  • Pentru a obţine imagini din vehicule în mişcare, este important să nu vă sprijiniţi de părţi ale acestora (scaune, geamuri, etc.) şi să folosiţi timpi de expunere cât mai mici posibil. Asupra timpilor de expunere şi setarea acestora voi reveni într-un alt articol.

Măsurarea distanţei Măsurarea distanţei şi a luminii
Aparatele fotografice actuale permit în principiu trei moduri diferite de măsurare a distanţei dintre aparat şi subiectul ce urmează a fi fotografiat şi a intensităţii luminii.

  • Matriceal (matrix) este modul cel mai folosit. Acesta împarte imaginea într-o serie de pătrate pentru care calculează distanţele şi iluminările corespunzătoare şi efectuază o mediere.
  • Accent central este o variantă a modului matriceal în care în procesul de mediere zona centrală este mult avantajată. Se foloseşte pentru imagini în care o anumită parte se doreşte a se scoate în evidenţă. În cazul în care partea de evidenţiat nu se află în centrul compoziţiei, aceasta se vizează direct (central) apoi se apasă declanşatorul doar pe jumătate şi se revine la imaginea de ansamblu, apăsându-se apoi declanşatorul până la capăt.
  • Spot este modul de măsurare în care zona luată în calcul este doar zona centrală. Se foloseşte de exemplu pentru fotografierea unui schior aflat într-o mare de zăpadă.

În articolul viitor voi aborda un subiect ce pare înfricoşător, dar numai la prima vedere: Apertura, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO, bineînţeles tot pe Babilon Travel.

Articole pe aceiaşi temă:
Fotografia De Călătorie
Cum Alegem Un Aparat Foto Digital?
Cum Ne Alegem Accesoriile Foto
Când Fotograful Amator Devine Călător
Fotografia Subacvatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *