ANGKOR

Nu-mi mai amintesc exact când am citit pentru prima dată despre Angkor. Probabil a fost prin anii ‘80, în legătură cu intrarea complexului de temple în patrimoniul Unesco. De atunci, periodic, asociez Angkor-ul cu cea mai frumoasă privelişte din lume, cu Adam şi Eva a lui Rebreanu, sau cu Salambô a lui Flaubert. Deşi cele 2 cărţi nu se referă la Cambogia, atât ele cât şi ideea de Angkor îmi dau un sentiment de deja-vu, care face să-mi doresc mult o nouă călătorie spre Asia de sud-est, dar de data aceasta spre Cambogia.

Dorul de Angkor  a devenit şi mai  pregnant, odată cu vizitarea complexului de la Ayutthaya din Thailanda (2001).Mult mai puţin spectaculos, complexul de la Ayutthaya prezintă asemănări greu de trecut cu vederea cu cel din Angkor. În 2001 nu ştiam acest lucru. De fapt nu văzusem încă nici o imagine a templelor de la Angkor. De abia după ce am făcut rost de un ghid turistic al Cambogiei am observat asemănările evidente.

Ayutthaya                                                Angkor
Ayutthaya Angkor

În plus, citesc acum pe Wikipedia că prin secolul XV locuitorii regatului de la Ayutthaya (Siam sau Thai cum îşi spuneau) ia cucerit şi alungat din Angkor pe cei din regatul Khmer.
Sunt doar câteva motive pentru care doresc să văd pe viu imaginea de mai jos

Angkor 05

Îmi vor trebui 5 zile, probabil 2.000 Euro şi un traseu bine pus la punct, deoarece templele sun împrăştiate pe aproximativ 1.000 kmp.

Dar despre planificarea unei astfel de călătorii voi scrie un alt articol pe BABILON TRAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *