O PLIMBARE DE TOAMNĂ ÎN PARIS

FPrin Paris9Cine nu cunoaște Parisul cel puțin de la orele de franceză din școală? Cred că este primul oraș pe care l-am vizitat și unde știam lucrurile importante de văzut încă dinainte de a spera ca voi ajunge vreodată să mă plimb pe Champs Elysées.

Incursiunile mele în Paris, două la număr, nu au fost niciodată turistice. De fiecare dată am ajuns în orașul luminii cu alte treburi, dar cum să nu îți rupi măcar o jumătate de zi pentru a mirosi toamna pe malul Senei. Dacă îți organizezi un itinerar cursiv poți prinde chiar și în câteva ore cele mai importante puncte de atracție ale metropolei. Pentru astfel de scurte vizite însă, nu are rost să treci Luvrul pe listă decât văzut din afară, altfel, pentru muzeu, ai nevoie de o zi întreagă.

Mijlocul de transport pe care îl recomand cu căldură în Paris este metroul (fie cel subteran, fie cel de suparafață). Te duce în fiecare colț al Parisului, iar în stația de metrou nu stai niciodată mai mult de 3-4 minute. Dacă ați sosit la Paris cu mașina, este mai bine să o lăsați în parcarea hotelului până la plecare pentru că în zonele centrale, și nu numai, se parchează cam așa:

EMontparnasse11

La prima vizită în Paris mi-am dorit să văd Notre Dame, Arcul de Triumf și Champs-Elysées. Turnul Eiffel l-am lăsat pentru altă ocazie pentru că nu are nici un farmec dacă nu ai timp să te urci până în vârf ca să ai Parisul la picioare. Am luat harta, am punctat obiectivele planificate pe ea, le-am cuprins într-o linie imaginară și am plecat la drum.  Una din stațiile de metrou la care poți să cobori pentru Notre Dame este St Michel Notre Dame, ieși din metrou exact pe malul Senei și cuprinzi cu privirea Luvru și Île de la Cité pe care se află catedrala.

CNotre Dame24 CNotre Dame54

Prima reacție în fața a fost să îmi ridic privirea spre turnuri, poate îl zăresc pe cocoșatul lui Hugo (se spune că a existat cu adevărat nu doar în imaginația scriitorului) privind după a sa Esmeralda . Dar nici urmă de el doar dantelăriile de piatră ale stilului gotic și statui încremenite în timp privind impasibile forfota de turiști de la picioarele lor.

CNotre Dame20 CNotre Dame46

Intrând în catedrală, pe una din cele trei porți bogat ornamentate, nu poți să nu remarci dimensiunile generoase și coloanele impunătoare. La slujbă pot participa până la 10.000 de oameni. Pe de altă parte Notre Dame este considerată cea mai întunecată catedrală din marile catedrale gotice, lumina fiind puternic filtrată de vitraliile sub formă de rozetă.

CNotre Dame39 CNotre Dame38

Am părăsit Notre Dame cu regretul de a nu avea timp să urc în turn pentru o mai bună panoramă și m-am oprit câteva minute  admirând malurile Senei și vaporașele care pluteau pe ea, apoi  m-am îndreptat agale spre Luvru.

FPrin Paris25 FPrin Paris45

Luvru, fostul palat al regilor Franței, îmi amintește pregnant de romanele lui Dumas, intrigile și amorurile care ți se dezvăluiau în paginile romanelor sale. Știam că este unul din cele mai mari muzee ale lumii ocupând o suprafată de 210.000 mp, dar am uitat că trebuie să îl și ocolesc pe jos ca să ajung în Place de la Concorde, lucru nu foarte ușor de făcut. Din păcate, de data aceasta, doar atât pot să văd din Luvru, două curți interioare, clădirea imensă și piramida de la intrare. Vouă însă vă recomand, dacă treceți prin Paris, să vă rezervați o zi pentru muzeu și să îmi spuneți și mie ce impresie v-a făcut Gioconda.

BLouvre22 BLouvre25BLouvre34 BLouvre39

Între Luvru și Place de la Concorde am făcut o plimbare prin minunatele Grădini Tuileries. Pe fiecare alee te așteptai să îți iasă în cale doamne cu crinolină însoțite de cavaleri cu panaș. Palatul Tuileries de care aparțineau grădinile a ars complet și nu a mai fost reconstruit.

BJardin Tuilleries2 BJardin Tuilleries7BJardin Tuilleries8

Place de la Concorde, cea mai întinsă piață din Paris, marchează începutul marelui bulevard Champs Elysées cu Arcul de Triumf la celălalt capăt. Emblema acestei piețe este obeliscul adus tocmai din Egipt. Fratele său geamăn se află în continuare la intrarea în templul din Luxor.

APlace de la Concorde1APlace de la Concorde3

APlace de la Concorde5

A urmat un tur de forță cu tot protestul tălpilor mele, plimbarea de-a lungul bulevardului Champs Elysées, lung de 2 km până la Arcul de Triumf și Place de l’Étoile.

“Aux Champs-Elysées, aux Champs-Elysées
Au soleil, sous la pluie, à midi ou à minuit
Il y a tout ce que vous voulez aux Champs-Elysées”

Așa cânta în vremea copilăriei mele Joe Dassin și avea perfectă dreptate. Tot cea ce vrei este pe Champs – Elysées. Fie că îți dorești să bei o cafea cu prietenii sau vrei să vezi ce se poartă în acest sezon, aici este locul potrivit, printre  cafenele cochete, magazine de firmă și mulți, mulți turiști.

AChamps Elysee8 AChamps Elysee16AChamps Elysee27 AChamps Elysee29AChamps Elysee32 AChamps Elysee34

AChamps Elysee22

Și la final  Arcul de Triumf, monument simbol al victoriilor în războaiele timpului, construcția lui a început în 1806 la inițiativa lui Napoleon dar din păcate nu a fost finalizată până în momentul detronării sale în urma bătăliei de la Waterloo. Dacă aveți timp urcați și pe platforma de deasupra Arcului de Triumf pentru o priveliște extraordinară asupra pietei Charles de Gaulle sau mai cunoscută sub numele Place de l’Étoile.

AArcul de Triumf3

Parisul, dacă îi acorzi timp, îți va demonstra că este și orașul romantic cântat de atâția trubaduri. Normal că nu vei găsi un monument al romantismului dar îl simți pur și simplu în aer și în toate imaginile care te înconjoară.

Am avut în următorii ani încă două incursiuni fugitive în Paris, despre care vă voi povesti în alte zile dar sper să găsesc un timp propice și pentru o vizită lipsită de presiunea constantă a timpului ca să pot rătăci pur și simplu pe străzi privind lumea sau să savurez o cafea pe terasele cochete care se găsesc la fiecare colț de stradă.

Dacă ați ajuns în Paris mi-ar place să știu cu ce impresii v-ați întors?

One response to “O PLIMBARE DE TOAMNĂ ÎN PARIS

  1. Clasasem demult Parisul ca un oras leit-motiv, vandut agresiv de media ca unul dintre putinele locuri in care lumea isi poate demonstra romantismul. Si astfel nu era printre primele mele optiuni pentru vacante. Dar descrierea de mai sus m-a facut sa-mi regandesc prioritatile si mi-a deschis apetitul pentru un melange intre cultura, moda si savurarea unei cafele pe o terasa, alaturi de nelipsitul croissant 🙂
    Nu pot sa nu remarc, cu un usor zambet ironic, strecurarea unei imagini cu “steluta”. Cine stie, cunoaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *