RĂZBOIUL STELELOR ÎN TUNISIA

Cineva spunea că sunt mult mai mulţi oameni care au auzit de Tatooine decât de Tunisia. Nu ştiu dacă este adevărat, dar ceea ce ştiu este că până nu am vizitat această ţară, habar n-aveam că majoritatea scenelor de exterior de pe planeta Tatooine din Războiul Stelelor, au fost turnate în partea tunisiană a Saharei.

Decorurile sunt răspândite în multe locuri din deşert, iar autoriiăţile tunisiene au făcut un lucru foarte inteligent, nelăsându-le să se degradeze, oferind astfel agenţiilor de turism posibilitatea de a organiza adevărate tururi în deşert printre locaţiile acestor decoruri. Sunt împătimiţi de Războiul Stelelor, care vin în Tunisia doar pentru asemenea expediţii.

Eu am reuşit să văd trei dintre aceste locaţii, în cadrul unei excursii de 2 zile cu jeep-ul, spre partea sudică a Tunisiei.

Center map
Traffic
Bicycling
Transit
Google MapsGet Directions

Primele 2 locaţii se află aproape de oaza Tozeur, în sud-vestul Tunisiei, în plin deşert. Am ajuns aici după un drum spectaculos prin zone stâncoase ale Saharei, într-o maşină de teren, condusă excelent de un şofer tunisian, care ne făcea de multe ori să ne simţim pasageri ai unui mountain russe mai exotic. Astfel am ajuns la Cămilă, o stâncă ce răsare în mijlocul deşertului de piatră şi care apare în câteva scene din filmele lui George Lucas. Călătorii mai îndrăzneţi pot escalada această stâncă, nu e nevoie de echipament special, dar ghizii nu încurajează asemenea acţiuni, deoarece au avut loc câteva accidente cu final nefericit.

Cămila: stâncă în Sahara

În drum spre următorul platou de filmare am avut parte de o surpriză foarte plăcută. Am găsit în sfârşit nisip în Sahara! Chiar dacă bunul simţ asociază Sahara cu nisipul, este bine de ştiut că în mare parte acest deşert este format din stânci şi pietre. Mai rare sunt zonele cu nisip, care se numesc ued-uri. Deşi în 2008 am mai fost în Sahara de Est (Deşertul Arabiei) în Egipt, iar acum am petrecut aproape o zi, cutreierând deşertul din sudul Tunisiei, abia spre sfârşit am dat de faimoasele dune de nisip și printre ele de alte decoruri din Războiul Stelelor, foarte bine păstrate şi mult vizitate.

Sahara Sahara

Este vorba de astroportul Mos Eisley, cu nave spaţiale cu tot. În afara câtorva berberi (!?), care încearcă fără prea mare succes să vândă suveniruri, n-am văzut nici paznici, nici oameni de ordine, dar decorurile sunt intacte, în stare foarte bună.

Planeta Tatooine (Sahara) Planeta Tatooine (Sahara)
Planeta Tatooine (Sahara) Planeta Tatooine (Sahara)
Planeta Tatooine (Sahara) Planeta Tatooine (Sahara)
Planeta Tatooine (Sahara) Planeta Tatooine (Sahara)

Ziua următoare am poposit la Matmata o localitate cu locuinţe troglodite, subterane, săpate în stâncă. În mai multe din aceste locuinţe sau filmat scene din Războiul Stelelor (Ferma Unchiului Owen, Barul), iar câteva au fost transformate în hotel.

În felul acesta localitatea Matmata este locul de întâlnire a două culturi, una, a berberilor din locuinţele troglodite, ce dăinuie în Sahara de milenii bune şi alta, a imperiilor şi republicilor, a cavalerilor jedi şi sith, a prinţeselor şi roboţilor, care nici măcar nu s-au născut, decât în imaginaţia lui George Lucas.

Articole pe aceiaşi temă:
Sahara: În Căutarea Nisipului

Enhanced by Zemanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *