TEHNICI FOTO: Nimic Mai Simplu (2)

 

Exposure

După ce am abordat în articolul anterior câteva tehnici simple legate de vibraţii şi măsurători de distanţă şi iluminare, voi discuta în continuare despre patru parametri esenţiali în reţeta unei fotografii reuşite:

 

Timpul de expunere, apertura, sensibilitatea şi adâncimea de câmp

Timpul de expunere este în corelaţie directă cu apertura (deschiderea) şi împreună depind de sensibilitate (sună complicat dar veţi constata imediat că nu este aşa). Pentru a înţelege cum conlucrează cei trei parametrii, e de ajuns să vă gândiţi cum conlucrează sistemul format din retină, pupilă şi pleoapă. Dacă lumina este puternică pupila se micşoreaă (apertură mică) şi clipim des pentru a micşora gradul de expunere a retinei (timp de expunere mic). Cu cât lumina este mai puternică, cu atât vom clipi mai des, scăzând timpul de expunere. În cazul iluminatului extrem de puternic suntem nevoiţi să strângem din pleoape, micşorând şi mai mult cantitatea de lumină ce ajunge pe retină (scade apertura). Dimpotrivă când lumina este slabă pupila se dilată (creşte apertura) şi clipim mult mai rar (creşte timpul de expunere). Este evident căochii bufniţelor reacţionează diferit la lumină în comparaţie cu ochii noştri. Sensibilitatea lor este mult mai mare. Similar filmele fotografice clasice şi senzorii aparatelor digitale pot avea sensibilităţi diferite. În tehnica foto sensibilitatea se măsoară în ISO, astfel un film de ISO 800 este mult mai sensibil decât unul de ISO 100.

În strânsă legătură cu apertura se află adâncimea de câmp (nu vă speriaţi). Aceasta indică cât de clar se vor vedea obiectele aflate în faţa sau spatele obiectului aflat în centrul imagini. Cu cât apertura (deschiderea obturatorului) este mai mică cu atât adâncimea câmpului este mai mare şi invers. Deasemenea adâncimea de câmp poate fi mărită prin mărirea distanţei dintre aparatul de fotografiat şi subiect.

Odată lămurită semnificaţia timpului de expunere, a aperturii şi a sensibilităţii să vedem cum putem folosi aceşti parametri pentru a înbunătăţii calitatea fotografiilor realizate.

  • Cel mai simplu mod de operare a unui aparat fotografic modern este modul automat  Acesta setează singur toţi parametri şi nu trebuie decât să acţionaţi declanşatorul. Această setare este recomandată dacă nu aveţi subiecţi cu mişcări rapide (sportivi, maşini de curse, etc.), dacă nu folosiţi un zoom puternic sau dacă nu aveţi nevoie de adâncimi de câmp extreme (mari sau mici)
  • Cu cât aparatul fotografic este mai pretenţios (şi mai scump), cu atât gama setărilor disponibile se înbogăţeşte. Unele dispun doar de modul automat şi câteva moduri semi-automate (sport, peisaj, portret, etc.), iar altele mai complexe permit reglarea directă a timpului de expunere, a aperturii şi a sensibilităţii. Pentru acestea din urmă setările trebuie făcute ţinând cont de următoarele criterii:
    • Pentru scene în mişcare rapidă trebuie să folosiţi timpi de expunere mici.
    • Pentru scene cu adâncime de câmp mare (de ex. peisaje) se folosesc aperturi mici. Invers unde se doreşte adâncime de câmp mică (de ex. portrete) se va folosi apertura mare.
    • Dacă doriţi un timp de expunere mic, combinat cu o adâncime de câmp mare (apertură mică), va trebui să măriţi sensibilitatea (ISO).

Articole pe aceiaşi temă:
Tehnici Foto: Nimic Mai Simplu (1)
Fotografia De Călătorie
Cum Alegem Un Aparat Foto Digital?
Cum Ne Alegem Accesoriile Foto
Când Fotograful Amator Devine Călător
Fotografia Subacvatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *