SFÂNTA SOFIA PERLA BIZANȚULUI

2009-11-15 12-32-10Istanbul, deși nu pare, este un oraș al contrastelor în continuu echilibru între tradiție și modernitate, între nou și vechi. Istoria l-a purtat de la Imperiul Bizantin la cel Otoman, Istanbul fiind orașul nu doar a două continente dar și a două vechi civilizații, creștină și musulmană.

După o briză de aer sărat pe Podul Galata, piața Sultanahmet a fost următoarea destinație, locul unde Sfânta Sofia și Moschea Albastră stau emblemă timpurilor care au transformat vechiul Constantinopol în actualul Istanbul.

2009-11-15 13-00-26 2009-11-15 09-15-55

Prima alegere a fost  Sfânta Sofia, biserica Sfântei Înțelepciuni, asta pentru a începe într-o oarecare cronologie a istoriei. Construită de împăratul Iustinian în 537 a fost pe rând cea mai importantă biserică a Imperiului Bizantin, apoi moschee, mândria Imperiului Otoman iar în 1935 a fost transformată în muzeu. Orice formă a îmbrăcat de-a lungul istoriei,  a rămas una din cele mai impresionante construcții.

E interesant că Sfânta Sofia s-a născut din ambiție și a generat mai departe ambiții. Iustinian a avut ambiția  să îl depășească pe Solomon iar Mehmet al II-lea, cel care a cucerit Constantinopolul, să transforme emblema de atunci a creștinismului în moschee.

Prima reacție pentru mine la intrarea în acest lăcaș a fost ….uau, e imens și e normal să fie așa pentru că timp de 1000 de ani a reprezentat cea mai mare catedrală din lume. Cupola centrală cu diametrul de 31 m și o înălțime de 54 m pare suspendată în văzduh. Ea este construită din cărămizi ușoare, materialul care a stat la baza lor se găsește doar în insula Rhodos. Dealtfel Iustinian a folosit materiale aduse din întreg imperiul, coloane corintiene din Liban sau de marmură de la templul lui Artemis. Coloane uriașe, ascunse în structura interioară susțin domul central.

2009-11-15 08-56-26 2009-11-15 09-02-43

Am pornit la pas să dau un ocol imensei săli de la parter admirând lumina care pătrundea difuză prin cele 40 de ferestre care mărginesc domul. Se spune că pereții și în special domul sunt decorați cu 30 de milioane de bucăți aurii de mozaic. Multe din mozaicuri sunt încă ascunse privirii fiind în plin proces de restaurare.

Altarul creștin al bisericii se suprapune cu zona de rugăciune almoschei, ambele fiind îndreptate spre est, unul conform tradiției creștine și celălalt conform obiceiului spre Mecca aflată la est de Istanbul. Deasupra lor icoana creștină e străjuită de două medalioane cu înscrisuri islamice. Poate e chiar un semn că așa ar trebui să fie lumea tolerantă și unită indiferent de religie.

Pentru o priveliște de ansamblu vă recomand să urcați pe rampa pietruită care duce la mezanin. Așa vă veți da mult mai bine seama de dimensiunile acestei construcții și veți avea prilejul sa admirați o mini expoziție cu imagini din interiorul bisericii alături de câteva icoane.

2009-11-15 09-02-27 2009-11-15 09-05-07

Am ieșit din Sfânta Sofia despărțindu-mă astfel de vechiul Constantinopol și pășind spre istoria otomană a Istanbulului, mai ales că palatul Topkapi, vechea reședință a sultanilor era chiar după colț. Dar despre palate, haremuri și Moschea Albastră vorbim într-un alt articol.

Articole pe aceeași temă:
Istanbul: Podul Galata
Istanbul: Două continente, două civilizații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *