PREFAȚĂ LA EL ESCORIAL

2010-07-07 17-47-04Mă închin cu respect în fața tuturor celor care de-a lungul timpurilor, prin talentul lor, au adus frumusețea în viața noastră, lăsând în urmă lucrări impresionante. Unul dintre aceste talente este Benvenuto Cellini.

Așa cum o vizită la El Escorial – palatul mănăstire al lui Filip al II-lea este obligatoriu de trecut pe lista locurilor de văzut în împrejurimile Madridului, nu poți pleca din El Escorial fără să vezi Basilica și minunatul Crucifix a lui Cellini adăpostit de ea.

Hristos-ul realizat de către maestrul florentin se află într-una din cele 40 de capele ale basilicii, chiar lângă intrare. Lumina difuză din jur scoate la iveală strălucirea marmurei albe din care este sculptată statuia. Este suficient să privești brațele înlănțuite pe cruce ca să vezi fiecare mușchi bine conturat, ca să nu mai vorbim de extraordinara expresie a ochilor și a feței.

447px-BasílicaElEscorialCrucifijo

(sursa pozei Wikimedia Commons)

Am avut același sentiment de mută admirație pe care l-am încercat și în Florența în fața lucrărilor marilor maeștrii renascentini. Benvenuto Cellini de altfel apaține Florenței și Renașterii și asta se vede în lucrarea sa.

Mâine vă voi povesti de El Escorial care printre alte comori adăpostește Pantheonul regilor Spaniei și vom descoperi împreună priveliștea pe care Filip al II-lea o avea de la fereastra dormitorului său.

Articole pe aceeași temă
Vacanță spaniolă sau sub zodia taurului
Madrid Ghid prin capitala Spaniei  ( I)
Madrid Ghid prin capitala Spaniei (II)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *