APARTAMENTUL MOBILAT: Alternativă la camera de hotel

Apartament mobilatÎn ultimii ani tot mai mulţi turişti preferă în locul camerelor de hotel standardizate, impersonale şi monotone, apartamentele mobilate, de una sau mai multe camere, ce pot fi închiriate uşor online. Tot mai numeroase sunt  locaţiile, oraşe mari, staţiuni estivale, zone agroturistice, etc., ce oferă locuinţe mobilate la standarde mai mult decât decente şi la preţuri categoric mai mici decât camerele de hotel cu aceleaşi pretenţii. Aceste apartamente sunt situate nu numai în case sau vile, mai vechi sau mai noi, dar şi în clădiri ultramoderne construite central sau periferic, cu singurul scop de a găzdui asemenea locuinţe.

În călătoriile mele am avut ocazia de 3 ori să locuiesc în asemenea apartamente, închiriate pe termen scurt. Prima dată în 2007 la Paris, în iarna anului 2008, la Abtenau în Austria, într-o frumoasă zonă montană, iar  acum recent în vara acestui an la Barcelona.

Apartamentul de 2 camere, bucătărie şi baie din Paris era situat într-o suburbie, aproape de aeroportul Charles de Gaulle şi era plasat într-o clădire modernă, în care se aflau numai asemenea locuinţe mobilate, de închiriat. Costa 85 Euro pe noapte şi putea găzdui în condiţii foarte bune 1-3 persoane. Finisajele şi dotările erau ultramoderne, cel puţin pentru standardele unui călător din estul Europei. Bucătăria era complet utilată, avea veselă, plită electrică, cuptor cu microunde şi frigider. Dormitorul benefia de televizor, iar în întregul apartament funcţiona o reţea wireless. Nu dispunea de maşină de spălat rufe. Mai trebuie spus că exista un autobuz care făcea gratuit transportul de la şi până la aeroport, de unde aveai legături în tot Parisul.

Living Living
Locuinţă mobilată Dormitor
Only Suites Paris Baie

La Abtenau am stat tot într-un apartament  de 2 camere, bucătărie şi baie, dar de data aceasta situat într-o vilă unde la parter stăteau proprietarii, restul de 2 etaje fiind închiriat. Aici specificul montan era dominant, locuinţa avea un farmec aparte, rustic, dar cu dotări la fel de moderne. Nu exista maşina de spălat rufe şi nici legătură wireless, dar fiind la munte nu prea i-am simţit lipsa. Exista în schimb maşină de spălat vase. Preţul a fost de 70 Euro pe noapte și 3 persoane am stat foarte confortabil.

Haus Rudolf Abtenau Apartament mobilat Haus Rudolf Abtenau Apartament mobilat

La Barcelona ne-am cazat 4 persoane într-un apartament situat într-o clădire din centrul vechi, aproape de Mediterana. Deşi clădirea nu era nouă, finisajele şi dotările interioare erau ultramoderne. Exista şi maşină de spălat rufe, wireless, cafea, ceai, zahăr, condimente, etc. Preţul pe noapte a fost de 95 Euro.

Experienţele avute mă fac să cred că voi apela tot mai des la aceste apartamente mobilate, ca un substitut al camerelor de hotel. Nu sunt un fan al room service-ului şi în locurile unde stau mai mult de 2-3 zile, varianta unei locuinţe mobilate mi se pare mult mai potrivită. Raportul preţ/calitate este net în favoarea acestora, ele potrivindu-se perfect turiştior însoţiţi de familie. Sigur, nimeni nu pleacă în vacanţă pentru a sta la bucătărie să gătească, dar existenţa unei chicinete este de multe ori bine venită, mai ales într-un oraş cum este Barcelona, unde pentru o seară reuşită, poţi să-ţi faci cumpărăturile la Boqueria şi să găteşti cu ingrediente locale, ceva proaspăt, cum în România nu o vei putea face. Deasemenea această variantă are avantajul că te face să cunoşti mai de aproape viaţa de zi cu zi a “băştinaşilor”.

Dacă vă hotărâţi să închiriaţi un asemenea apartament online, găsiţi câteva site-uri de profil la finalul articolului. Când faceţi o rezervare este bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Nu plătiţi în avans, până nu vedeţi apartamentul, decât dacă lucraţi cu agenţii/site-uri cunoscute şi de încredere. Cel mai bine e să constituiţi un depozit/garanţie pe un card de credit
Cereţi detalii online despre dotări, fotografiile ajută mult
În cazul în care locuinţa se află la periferie, informaţivă     despre mijloacele de transport în comun disponibile

Site-uri cu apartamente mobilate, de închiriat găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *