EL ESCORIAL: PALATUL MĂNĂSTIRE

El EscorialAșa cum vă spuneam ieri în scurta prefață, El Escorial este una din destinațiile obligatoriu de vizitat în jurul Madridului. Dacă Palazzo Real s-a dorit a fi un alt Versailles, plin de opulență, El Escorial este exact opusul, sobru și evlavios. Aici Filip al-II-lea a dorit să reînvie spiritul habsburgic și să aibă un loc pentru o viață mult mai contemplativă decât putea duce la Madrid. Apropo știți ce vedea Filip al-II-lea pe fereastra dormitorului regal? Vă spun imediat.

Mănăstirea palat se află la doar 45 km de Madrid, pe una din înălțimile de lângă mica localitate San Lorenzo. Este simplu de ajuns aici  cu mașina, dar există legături foarte bune și cu trenul din Gara Atocha sau cu autobuzul. Deasemenea multe agenții din Madrid oferă circuite turistice care pe lângă El Escorial ating și alte zone interesante de văzut în apropiere cum ar fi Segovia, Aquila sau Valle de los Caidos.

Noi preferăm să vizităm locurile care ne plac în ritmul nostru, fără un ghid în spate care să ne tot grăbească, așa că la El Escorial am ajuns venind cu mașina după ce am vizitat Segovia. Vă întrebați poate cum știi ce vezi în lipsa unui ghid ? Foarte simplu, poți închiria un audio guide, acel aparat micuț care îți spune tot ceea ce vrei să știi, când vrei să știi, ba chiar îți repetă dacă ceva nu ai înțeles foarte bine.

Încă de la intrare remarci sobrietatea acestui palat. Ziduri simple, înalte, fără nici o decorațiune, aproape o fortăreață. La interior pereții sunt vopsiți simplu în alb, iar candelabrele nu sunt nici aurite și nici din cristal, sunt simple din fier forjat, potrivite cu tonul acestui palat. Pentru vizită se urmează un traseu care te poartă în jurul clădirii, bine semnalizat prin tăblițe indicatoare.

El Escorial

Pașii te poartă de la colecția de Tapiserii Aurii la Muzeul de Pictură. Ai nevoie de timp pentru El Escorial ca să admiri în voie capodoperele lui Tițian,  Tintoretto, Veronese, Van Dyck și Rubens pe care le găsești aici. Ajungi apoi la apartamentul lui Filip al-II-lea redecorat pe alocuri de Carol al -III- lea. Chiar și aici sobrietatea este cuvântul de ordine. Patul lui Filip al II- lea este simplu, fără dimensiunea king size obișnuită pentru un pat regal. Una din ferestrele dormitorului regal, aflată chiar lângă pat, dă spre altarul basilicii. Aceasta este priveliștea pe care o avea Filip al-II-lea din patul regal.

El Escorial

Încăperea pe care am admirat-o cel mai mult la Escorial a fost biblioteca, un adevărat rai al cunoașterii începând cu extraordinarele fresce ale lui Tibaldi care împodobesc tavanul. Se spune că adăpostește peste 45.000 de cărți și 5.000 de manuscrise iar deasupra ușii de la intrare o inscripție amenință cu excomunicarea pe oricine ia o carte din bibliotecă fără să o mai înapoieze. Suntem în epoca în care se credea că soarele se învârte în jurul pământului lucru reprezentat prin Sfera Armillary aflată în sala bibliotecii.

El Escorial El Escorial

Nu ratați The Strolling Gallery, o sală imensă cu geamuri pe trei laturi și un interesant cadran solar construit pe podea, care folosea la verificarea și reglarea ceasurilor. Sau Salas Capitulares cu St Peter a lui El Greco, Cina cea de taină a lui Tițian și Coroana cu Spini a lui Bosch.

În cele din urmă ajungeți la Pantheonul regal unde de jur împrejur în scrie de marmură se află aproape toți regii și reginele Spaniei de la Carol al V- lea până acum. La final vă așteaptă, așa cum aminteam ieri, Basilica cu impresionantul său altar  și  Crucifixul lui Cellini.

El Escorial El Escorial

Dacă aș repeta această vizită nu aș face Segovia și El Escorial în aceeași zi. Pentru ambele ai nevoie de timp, minim 3-4 ore și din păcate atât obiectivele din  Segovia cât și El Escorial se închid la 18.00, iar drumul de la Madrid la aceste locații îți ia și el mai bine de 2 ore.

Informații utile
– orele de vizită sunt 10.00 – 18.00, de marți până duminică. El Escorial este închis luni. Biletul de intrare costă 8.00 Euro.
– dacă nu optați pentru o vizită cu ghid (10 Euro, ora următorului tur o aflați la fața locului), ca să puteți intra în Pantheonul Regal trebuie neapărat să închiriați un audio guide (3 Euro).
– din Madrid puteți ajunge fie cu mașina, drumul este normal foarte bine semnalizat și nu aveți nevoie de GPS sau cu trenul (Cercanias line C-8) din Gara Atocha sau cu autobuzele companiei Autocares Herranz din Intercambiador de Moncloa.

Articole pe aceeași temă:
Prefață la El Escorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *