MARAMUREȘ LA FINAL

Baia MareSe scriu multe despre Maramureș, despre oameni si obiceiuri, despre locuri care iti ramăn în suflet, dar aproape deloc despre Baia Mare. Chiar și eu am început incursiunea în Maramureș prin a vă povesti de Valea Vaserului, Bârsana, Săpânța și sunt multe alte locuri care merită a fi văzute în această zonă, însă a doua casă pentru mine, timp de 5 ani a fost Baia Mare.

Îmi amintesc sosirea mea acum mai bine de 5 ani, într-un oraș necunoscut și atât de diferit de Cluj, orașul din care veneam. Aveam însă să găsesc oameni calzi și săritori cum sunt toți maramureșenii și care au făcut adaptarea mult mai ușoară.

Baia Mare este un oraș liniștit, mai puțin agitat și aglomerat, în care ești surprins că găsești loc de parcare în centru și că duminica nu vezi țipenie de om pe străzi. Să nu credeți însă că e locul în care nu se întâmplă nimic, trebuie doar să ai prieteni, oameni ai locului, care să te ajute să descoperi orașul.

Ce vă recomand să vedeți dacă ajungeți în Baia Mare? Mai întâi zona care mie îmi place cel mai mult, Centrul Vechi. Clădirile vechi, în mare parte renovate dau farmec zonei. Platoul dintre acestea este vara plin de terase unde poti sa îți petreci serile la un pahar de vorbă cu prietenii sau să iei o masă copioasă ca la mama acasă. Cum nu sunt pasionată de gătit, localul Barbarossa din Centrul Vechi a fost de câteva ori salvarea mea pentru cină. Iarna aici se deschide patinoarul artificial și cu siguranță puțină mișcare nu strică nimănui.

Baia Mare: Centrul Vechi IMG_1434

În apropierea Centrului Vechi ai câteva din locurile turistice și culturale ale orașului:

Turnul lui Ștefan, turn de strajă din secolul XV, rămas în continuare un simbol al orașului. Din păcate informațiile turistice le găsești greu și pentru că nu am reușit să aflu dacă se poate sau nu vizita m-am mulțumit să îl admir de fiecare dată doar din exterior.

Baia Mare: Turnul lui Ştefan Baia Mare: Turnul lui Ştefan

Biserica Sf. Treime construită de călugării iezuiți între 1717 – 1720 în stil baroc.  Când am vizitat biserica m-a impresionat interiorul elegant dominat de puritatea albului. La ieșire am avut însă oarecare dificultăți nereușind să îi dau de capăt zăvorului vechi care fereca ușa, noroc cu o doamnă drăguță care mi-a explicat cum funcționează.

Baia Mare: Biserica Sf. Treime Baia Mare: Biserica Sf. Treime

Teatrul Municipal zonă de cultură băimăreană care a găzduit în acest an un important festival de teatru.

Baia Mare: Teatrul Municipal
Casa Iancu de Hunedoara sau Casa Elisabeta, una din cele mai vechi clădiri civile din oraș și din păcate deocamdată nerenovată.

Baia Mare: Casa Iancu de Hunedoara
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, cândva sediul Monetăriei Imperiale.

Muzeul de Artă cu o impresionantă colecție de lucrări din care importante sunt cele 250 de lucrări ale plasticienilor care au activat în Centrul Artistic Baia Mare. Poate nu știți dar în Baia Mare, în zona Parcului, se află Colonia Pictorilor.

Parcul municipal este la5 minute de mers pe jos de Centrul Vechi, liniștit iarna, plin de voioșie vara, aleile lui îți oferă relaxare la final de săptămână și nu numai. Aici poți să evadezi cu copii la grădina zoologică, să vezi un meci de fotbal pe stadionul din Dealul Florilor, cum îl prezentau cronicarii atunci când FC Baia Mare era în divizia A, sau să te conectezi la tradiții și obiceiuri uitate în Muzeul Satului. Anotimpul în care parcul mi se pare de vis este toamna când locul este inundat de culori de la verde la ruginiu și aleile prind culoarea gălbuie a frunzelor căzute.

Baia Mare Baia MareBaia Mare

În zona nouă a orașului poți alege să treci pragul Muzeului de Mineralologie cu cea mai mare colecție de flori de mină din Europa, Planetariului sau să te numeri printre spectatorii  unui meci la Sala Sporturilor Lascăr Pană unde încă mai activează un club fanion al handbalului românesc HC Minaur Baia Mare.

În centru nou poți mânca cea mai bună pizza din oraș fie că alegi tradiția italiană la Il Padrino sau una mai autohtonă la Pizza H. Dacă ești pe fugă poți alege covrigii aburinzi cu sare de la Covrigul Cercetaș sau pâinea și patiseria cu atac direct la siluetă de la Bizo.

Baia Mare Baia MareBaia Mare Baia Mare

Părăsesc Baia Mare și Maramureșul după 5 ani, dar nu pot trece pe sub poarta maramureșană care marchează intrarea și ieșirea din județ fără să mă opresc pe Mesteacăn la o plăcinta creață, specialitatea locului. Cea mai mare dificultate este să alegi dintre  diferitele combinații de aluat cu varză, cartofi, brânză ca să le pomenesc doar pe unele din ele și să încerci să pleci înainte de a mai cere un supliment.

IMG_1412

La revedere Baia Mare, cu siguranță mai ai încă locuri nedescoperite de mine, dar cu siguranță voi reveni fie toamna la Sărbătoarea Castanelor sau iarna pentru pârtiile de schi din împrejurimi.

Articole pe aceiaşi temă:
Mai Aproape De Cer
Călătorie În Timp Pe Valea Vaserului
Râsu Plânsu La Săpânţa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *