TZATZIKI

TsatsikiTzatziki (tsatsiki) este un sos picant a cărui reţetă îşi trage originile de undeva din Elada. Nu ştiu dacă Ulise, Ahile sau apetisanta Afrodita, au degustat această specialitate gastronomică, dar ştiu că, odată cu trecerea vremii, tzatziki a fost integrat cu succes alături de hamburger, gyros, shaorma, etc., în recuzita fast-food-urilor europene şi nu numai.

Eram la Trier în Germania, prin 1987, când am avut pentru prima dată ocazia să încerc gustul unui gyros cu sos de tzatziki. Nu mi s-a părut ceva extraordinar, compoziţia era fadă, nu se simţea usturoiul iar sosul era lipsit de consistenţă. Deşi restaurantul era grecesc, mâncarea era gătită pentru nemţi.

Oricum mi-a surâs ideia unui sos de usturoi, care să transceadă zdravănul mujdei autohton, aşa că după câteva încercări mai mult sau mai puţin reuşite, am ajuns la o interpretare proprie a unei reţete care există în multe alte variante. Nu m-aş fi gândit să vă vorbesc despre tzatziki, dacă în 2006, când eram în Grecia, n-aş fi avut ocazia să  savurez din nou acest sos, făcut de data aceasta la mama lui acasă. A fost cu totul altceva faţă de experienţa din Germania, dar totuşi o remarcă făcută de fiul meu, mi-a rămas în minte: “Tata, tot tzatziki-ul tău e mai bun!”. Întru-cât el este un critic deosebit de exigent al creaţiilor mele culinare, remarca de mai sus m-a determinat să cred că merită să vă împărtăşesc această realizare, iat-o:

Timp de preparare: 20 min.

Ingrediente:

500 ml iaurt (min. 10% grăsime, grecesc sau bulgăresc de preferinţă)
1-2 castraveţi de grădină
10 l.s. ulei de măsline cât mai virgin
5-10 căţei de usturoi (eu pun 10)
2 l.c. boia dulce
2  l.c. busuioc
1 l.c. şofran galben (dacă aveţi, eu nu găsesc nicăieri)
2 l.s. oţet balsamico alb (sau zeamă de lămâie)
1 l.c. muştar
1 l.c. zahăr brun
1 ardei iute murat
câteva măsline negre tăiate mărunt
100 g brânză feta, acadia sau telemea grasă
sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Castraveţii se spală dar nu se curăţă de coajă. Se taie mărunt şi se sărează apoi se lasă câteva minute, după care se storc de zeamă.

Usturoiul se curăţă şi se presează. Se amestecă cu muştarul şi împreună cu uleiul de măsline se freacă până se obţine un fel de maioneză.

Brânza feta se rade cât mai mărunt. Ardeiul iute murat se curăţă de seminţe şi se taie în rotocoale subţiri.

Într-un vas încăpător, turnaţi iaurtul, sosul de usturoi, castraveţii storşi de zeamă, măslinele, brânza feta, ardeiul iute murat, oţetul sau zeama de lămâie, zahărul brun şi toate mirodeniile. Se amestecă totul până se obţine o compoziţie omogenă (sau aproape).

Se acoperă vasul şi se pune la rece timp de 4-24 ore.

Sosul de tzatziki se poate servi ca atare, uns pe pâine neagră, alături de un pahar de vin alb sec, sau alături de gyros, shaorma, kebab, ş.a.m.d.

Această reţetă de tzatziki este flexibilă de felul ei. Puteţi schimba cantităţile, mai ales de usturoi, după preferinţă, puteţi renunţa la anumite condimente, sau puteţi introduce altele noi, de exemplu o linguriţă de vegeta (cea cu bucătarul). Singura constantă va rămâne numele: Tzatziki.

Articole pe aceiaşi temă:

Salată de fasole boabe
Supă de ceapă

Gazpacho

Supă chinezească dulce-acrişoară

Piept de pui cu ananas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *