VINE, VINE MOȘ CRĂCIUN

cadouri de Craciun

 Moș Crăciun cu plete dalbe,
A sosit de prin nămeți,
Și aduce daruri multe,
La fetițe și băieți.
Moș Crăciun, Moș Crăciun
Din bătrăni se povestește…..
 

Dar de unde vine Moș Crăciun și unde o fi fabrica lui de jucării pe care o tot vedem în minunatele filme de Crăciun? 

Se pare că acest bătrănel simpatic vine din Laponia unde există un oraș în care mi-ar place să ajung de Crăciun, împreună cu toți ai casei. Se numește Rovaniemi, capitala Laponiei din Finlanda, un oraș cu aproximativ 57.000 locuitori, situat pe Cercul Polar la 800 km nord de Helsinki și la doar 8 km de Satul lui Moș Crăciun.

Rovaniemi

Satul este ușor de recunoscut prin casele din bârne cu turnulețe ascuțite. Aici i-am putea vedea pe Moș Crăciun și d-na Crăciun la ei acasă printre reni și elfi, am putea trimite vederi poștale celor dragi de la Oficiul Poștal a lui Moș Crăciun, locul unde ajung toate scrisorile pe care le scriem cu ce ne dorim de sărbători, fabrica de jucării , sau l-am vedea pe același Moș Crăciun la biroul său verificând lista cu copii cuminți, vorba cântecului:

He’s making a list
And checking it twice;
Gonna find out Who’s naughty and nice…

Satul lui Mos Craciun   Satul lui Mos Craciun

Satul lui Mos Craciun

Am putea învăța ce înseamnă să fii elf în ținutul Joulukka și să facem turtă dulce împreună cu d-na Crăciun în bucătăria ei din pădure, iar dacă suntem cuminți putem pleca cu un cadou primit chiar de la Moș Crăciun în persoană. Bineînțeles că tot satul este plin și de magazine de suveniruri cu specific finlandez.

Nu putem rata luminile nordului, dacă avem noroc să fie senin, în timp ce ne plimbăm cu sania trasă de reni sau de câinii huski. Pentru cei mai sportivi sania poate fi înlocuită de snowmobil sau chiar o plimbare pe jos încălțați cu snowshoes.

Cu siguranță nu ne-am plicitisi în Laponia unde mai putem vizita o fermă de reni sau de câini husky, grădina zoologică polară de la Ranua, să vedem cum e viața într-un iglu sau în Artic Snow Hotel.

Satul lui Mos Craciun

Costul unei excursii la Cercul Polar și în orașul lui Moș Crăciun ajunge ușor la 2000 Euro pentru 5 zile , la care se adaugă taxele de aeroport și costul excursiilor opționale dacă ne propunem să vizităm și alte locuri în afara celor din pachetul standard. Variațiile de preț sunt mici între agenții mai ales pentru excursiile din perioada Crăciunului, când de altfel Satul lui Moș Crăciun are și cei mai mulți vizitatori.

Pentru a ne putea bucura din plin de o astfel de vacanță și a evita cozile lungi de la fiecare obiectiv este mai bine să alegem o altă perioadă de vizită decât cea din preajma sărbătorilor de iarnă.

Deci ne vedem în Laponia printre reni și elfi iar până atunci să avem un Crăciun îmbelșugat la noi acasă cu toată familia strânsă în jurul bradului în așteptarea lui Moș Crăciun.

Sursa pozelor
http://www.visitrovaniemi.fi
http://www.santaclausvillage.info

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *