SIDI BOU SAID: Aglomeraţie În Paradisul Alb-Albastru

Sidi Bou Said (Tunisia)Sidi Bou Said (Tunisia) este nu doar o aşezare fermecătoare pe malul Mediteranei, frecventată de mulţi artişti în trecut şi de (prea) mulţi turişti în prezent, ci şi o stare de spirit, trăită de mine câteodată în călătoriile pe care le întreprind prin lume. Din acest punct de vedere o parte din  Sidi Bou Said am regăsit pe insulele Santorini şi Capri, în unele aşezări izolate de pe coastele muntoase ale Cretei sau în minunatele grădini Bahai din Nazareth.

Senzaţia dominantă este acea că dacă a existat vreodată paradisul pe Pământ, el trebuia să semene pe ici pe colo cu aceste locuri, menţionate mai sus.

Am ajuns la Sidi Bou Said într-o zi de sfârşit de august, în 2009. Petrecusem bună parte din zi vizitând medina din Tunis, muzeul Bardo, apoi locul unde pe vremuri se găsea cetatea Cartagina, iar acum ne apropiam de sfârşitul excursiei.

Sidi Bou Said Tunisia: Sidi Bou Said

Maşina de teren ne-a lăsat la intrarea în localitate. Sidi Bou Said este situată pe coastele abrupte ce mărginesc Golful Tunis, iar străzile sunt înguste şi nepotrivite traficului motorizat. Nu ştiu dacă Sindbad Marinarul a vizitat acest oraş minunat, dar noi, discipolii lui într-ale călătoriei o facem cu siguranţă, cu mult spor şi în număr mare.

Sidi Bou SaidSidi Bou Said (Tunisia)

Din câte am aflat, Sidi Bou Said este menţionată încă din secolul XII e.n., dar culorile de alb şi albastru pentru care este renumită aşezarea, au apărut de abia în secolul XX, la insistenţele unui baron neamţ, care trăia cu nostalgia celor văzute de el la Santorini.

Dacă în secolele trecute aici veneau numeroşi artişti, mai ales pictori, fascinaţi de frumuseţea locurilor şi răsfăţaţi de o climă caldă, plăcută, astăzi majoritatea artiştilor au fost alungaţi de valurile de turişti  ce se lasă mult mai mult ademeniţi de micile magazine de suveniruri, decât de atmosfera încântătoare a acestei localităţi.

Cu toate acestea, dacă ajungeţi vreodată în zona Tunisului, ar fi păcat să nu vizitaţi Sidi Bou Said. Cu puţină imaginaţie veţi putea reînvia vremurile de altădată, când timpul părea să stea pe loc şi viaţa trecea pe nesimţite, simplă şi uneori frumoasă.

Încercaţi să ajungeţi dimineaţa devreme, sau după-masa târziu, când şansele de a întâlni mai puţini turişti cresc. Luaţi în calcul aproximativ 2 ore pentru vizită, sau dacă nu sunteţi grăbiţi, încercaţi să rămâneţi peste noapte. Credeţi-mă, merită.

Articole pe aceiaşi temă:
Tunisia (2009): Galerie Foto
Războil Stelelor În Tunisia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *