HARISSA

HarissaDacă treceți prin Tunisia, nu uitați să cereți Harissa ca aperitiv. Veți fi servit cu un bol ce conține un sos brun-roșcat, iute-dulce-acrișor peste care s-a turnat puțin ulei de măsline. Veți primi deasemenea un coș cu pâine sau lipie, proaspătă. Nu vă rămâne decât să înmuiați bucăți de pâine în acest sos și să savurați aromele orientale. Dar atenție! Harissa este nu numai gustoasă, dar și deosebit de iute. Dacă v-a plăcut, puteți cumpăra 2-3 borcane din medina locală, costă aproximativ 1.5 Euro bucata, sau puteți să o preparați în casă folosind ingrediente autohtone.

Timp de preparare: 30 min.

Ingrediente:

  • 300 g ardei chili roșu, uscat sau proaspăt
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 l.s. chimen
  • 2 l.s. coriandru
  • 2 l.c. sare
  • 5-10 l.s. ulei de măsline

Mod de preparare:

Ardeii chili se curăță de semințe. În cazul în care sunt uscați se lasă în apă fierbinte timp de 30 de minute, după care se storc bine.

Între timp se curăță usturoiul și împreună cu 1 linguriță de sare se zdrobește folosind un mojar. Pasta de usturoi se pune deoparte, într-un bol mai mare, iar în mojar se pun ardeii chili împreună cu 1 linguriță de sare și la rândul lor se zdrobesc până devin o pastă. Aceasta se amestecă cu usturoiul zdrobit.

În mojar se pune chimenul și coriandrul. Se zdrobesc până se obține un praf fin. Acesta se toarnă peste compoziția din bol, care apoi se amestecă treptat, ca o maioneză, cu uleiul de măsline.

Produsul final, harissa, se pune într-un recipient cu capac ermetic închis și se ține la frigider.

Harissa se poate servi ca aperitiv, așa cum am menționat la început, sau alături de preparate din carne de pasăre, miel sau pește. Poftă Bună!

Articole pe aceiași temă:

Tzatziki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *