MONTMARTRE, PARISUL BOEM

20071020_149Parisul te farmecă fără să vrei cu aerul său mereu boem. Cred că cel mai bine simți pulsul acestui oraș locuind măcar o săptămână într-un mic studio,  ieșind dimineața după croissant proaspăt și binecunoscuta baghetă pentru micul dejun. Zona în care mi-ar place să locuiesc este clar fermecătorul Montmartre, ultimul sat din marea metropolă, locul preferat de boemi și artiști.

Ieșind din stația de metrou Anvers  te afli în fața unei coline înalte de 130 m, dominată de silueta albă a catedralei Sacre Coeur. Ai ajuns în Montmartre. Străduțe înguste sau în trepte, magazine de suveniruri, cafenele cochete, grădini  și un Paris întreg la picioare.

20071020_169 20071020_173

20071020_155

Aflat în secolul 19 în afara perimetrului orașului, lipsit de taxe și impozite dar cu un delicios vin scos din viile care împânzeau colina, Montmartre a devenit repede cunoscut ca un loc al vieții decadente de final de secol. Să nu uităm că aici se află zona roșie a Parisului, Place Pigalle  și celebrele cabarete Moulin Rouge și La Chat Noir.

20071020_177 20071020_179

Nu este deci de mirare că în timp a devenit și centrul artistic al Parisului. Aici au locuit și și-au desăvârșit opera Pissaro, Degas, Toulouse – Lautrec, Picasso, Renoir, Monet, Van Gogh. În zilele noastre o plimbare în Place du Tertre te poartă printre artiștii de astăzi din Montmartre.

Una din principalele atracții rămâne Sacre Coeur, catedrala de un alb imaculat ce domină colina. De aici aveți cea mai frumoasă și cuprinzătoare priveliște a Parisului. Dacă vremea e frumoasă veți zări cu siguranță Turnul din Montparnasse sau Turnul Eiffel, iar scările care urcă spre vârful colinei sunt pline de turiști și tineri gălăgioși care se bucură de priveliște, discută, fac poze, în contrast cu liniștea din interiorul catedralei.

20071020_147 20071020_152

Orice vizită la Paris reprezintă o nouă descoperire și o nouă percepție, însă Montmartre este diferit. Liniștit și încă adormit dimineața, plin de viață și zumzet de la orele amiezii, rămâne unul din locurile obligatoriu de vizitat când ajungeți în metropola franceză.

Articole pe aceeași  temă:
O plimbare de toamnă prin Paris
Franța: Pietonii vor avea prioritate absolută

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *