CÂND FOTOGRAFUL AMATOR DEVINE CĂLĂTOR

Voi aborda problema organizării unei călătorii, strict din punct de vedere al unui fotograf, mai mult sau mai puţin amator, urmând ca subiectul organizării unei călătorii în general să-l tratez pe larg într-o serie specială de articole ce vor fi publicate pe BABILON TRAVEL.

Trebuie spus de la început că o călătorie bine organizată este o călătorie aproape reuşită. Pentru cei ce doresc să se întoarcă cu amintiri materializate inclusiv în fotografii reuşite, este bine de ştiut că o documentare prealabilă este obligatorie. Actualmente există nenumărate surse de informare, multe dintre ele gratuite. Pe internet găsiţi (aproape) tot materialul necesar, jurnale de călătorii, ghiduri turistice, documentare şi nu în ultimul rând imagini cu locurile ce urmează să le vizitaţi. Acestea le găsiţi, în cantităţi (prea) mari, pe Flickr, Google Images, Picasa, etc. Chiar dacă unii vor susţine că astfel e stricată surpriza descoperii locurilor nemaivăzute, acest minus (subiectiv) nu poate compensa în nici un fel ratarea unor obiective importante, doar pentru că nu ne-am informat. Este foarte bine de văzut cum au fotografiat alţii, înaintea noastră, locurile ce urmează să le vizităm. În felul acesta nu vom încerca să reinventăm apa caldă şi vom avea mai multe şanse să obţinem fotografii ceva mai originale.

Odată documentarea încheiată, nu ne rămâne decât să ne strângem echipamentul într-o geantă potrivită, nu uitaţi accesoriile. Dacă folosiţi baterii, ţineţi cont că în jurul obiectivelor turistice, acestea sunt extrem de scumpe, mai ales dacă sunt baterii dedicate. La fel şi rolele clasice de film şi cardurile de memorie. E de preferat să plecaţi de acasă cu o rezervă corespunzătoare.

În cazul transportului aerian este bine de ştiut că echipamentul digital nu este afectat de aparatele de control cu raze X. Nu acelaşi lucru este valabil în cazul rolelor de film clasic. Protejaţile în folie de aluminiu sau cutii metalice şi declaraţile ca atare la punctele de control.

Nu depuneţi geanta la bagajele de cală, chiar dacă aceasta se află în interiorul altei genţi de voiaj. E preferabil să aveţi geanta foto la bord, tot timpul la îndemână.

Odată ajunşi la destinaţie nu vă rămâne decât, în limita timpului disponibil, să puneţi în practică informaţiile obţinute din documentarea prealabilă, informaţii pe care le puteţi înbogăţţi cu surse locale. Întrebaţi recepţionerul de la hotel sau taximetristul, ce obiective turistice sunt în zonă şi dacă există locuri deosebite, puţin vizitate de turişti.

Dacă folosiţi un aparat de fotografiat digital, data şi ora la care aţi realizat fiecare instantaneu va fi memorată automat în fişierul aferent acelui instantaneu. Deasemenea, la unele aparate de ultimă generaţie se memorează în respectivul fişier şi poziţia geografică (GPS) şi direcţia (busolă) în care era orientat aparatul foto. Aceste informaţii sunt extrem de importante dacă doriţi să folosiţi un program de management al fotografiilor digitale (Picasa, ACDSee, etc.), care vă permite să catalogaţi, etichetaţi, sortaţi, vizualizaţi, zeci, sute de mii de poze, foarte uşor. Este un subiect asupra căruia voi reveni cu siguranţă într-un articol viitor pe BABILON TRAVEL.

În cazul în care folosiţi un aparat de fotografiat clasic, în mod sigur veţi face mai puţine poze, dar pentru a le putea cataloga ulterior este bine să vă notaţi într-un carnet numărul cadrului, data, ora şi  locul corespunzătoare fiecărui instantaneu.

Drum Bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *