Bruxelles: Splendid, comic și bizar

Mini-Ghid al orasului Bruxelles Prin insuși numele său, Bruxelles în franceză, Brussel în flamandă sau Brussels în engleză, acest oraș emite pretenții multiculturale, multietnice, și multilingvistice. Pe bună dreptate deoarece în calitate de capitală a Belgiei, este căminul valonilor, vorbitori de limbă franceză și al flamanzilor, vorbitori ai limbii cu același nume, rude apropiate cu nemții, germana fiind de altfel a treia limbă oficială în Belgia. Cu o populație de puțin peste un milion de suflete, Bruxelles este principala poartă de intrare în țară.

[download id=”1″ format=”2″ autop=”false”] Înregistrează-te și escarcă ghidul turistic al orașului Bruxelles în format PDF (eBook).

Istorie, Cultură și Tradiții

În sec. VI e.n. așezarea purta numele Broekzele, adică ținutul mlaștinilor și se afla pe ruta comercială dintre Köln și Bruges. Sub dominația habsburgilor, orașul a cunoscut o perioadă de înflorire, devenind la un moment dat chiar capitala Țărilor de Jos. În secolul XIX, odată cu obținerea independenței, Bruxelles devine capitala Belgiei. În pofida faptului că astăzi orașul este cunoscut mai mult ca un puternic centru diplomatic și de afaceri, fiind capitala Uniunii Europene și sediul central NATO, Bruxelles etalează o multitudine de atracții turistice dintre cele mai variate.

Localnicii îndrăgesc foarte mult umorul, uneori negru, alteori bizar și apreciază manifestările artistice cu tentă comică. Drept dovadă stă simbolul pe care și l-au ales pentru orașul lor. Nu este vorba de vre-un monument impunător sau de un blazon heraldic, ci de o statuetă de bronz, de câțiva zeci de centimetri înălțime,  înfățișând un băiat urinând într-un bazin.

Întru-cât limbile oficiale în oraș sunt flamanda și franceza, toate indicatoarele sunt bilingve. Pentru a evita anumite sensibilități de natură etnică este recomandabil să folosești limba engleză, pe care o cunoaște majoritatea locuitorilor.

Ce-I de Văzut

Mai jos sunt enumerate 10 obiective turistice obligatoriu de văzut. Dacă dorești să afli mai multe despre întreaga gamă de atracții, poți vizita site-urile visitbelgium.com și trabel.com.

 • Grand Place
  Ghid turisticEste principala atracție a orașului. Se afirmă că ar fi cea mai frumoasă piață din Europa, dacă nu chiar din lume. Asta probabil, dacă nu ar exista Piața San Marco. Grand Place este situată în inima centrului istoric al Bruxelles-ului. Pe una dintre laturi se află clădirea monumentală a primăriei, iar din loc în loc există terase confortabile de unde poți admira edificiile din secolul XIV, dar poți și savura una dintre cele peste 450 de sortimente de bere fabricate în Belgia.

 • Manneken Pis
  Manneken Pis in centrul Bruxelles-ului
  La nici 5 minute de mers pe jos de Grand Place, se află (sex)simbolul orașului Bruxelles. Este o statuetă de bronz, așezată la întretăierea a două străduțe din centrul istoric. Deși este minusculă, este ușor de găsit, deoarece de obicei este înconjurată de cârduri de turiști japonezi, care, normal, fac poze. Statueta datează din secolul XVII și reprezintă nu numai capitala Belgiei, dar și umorul, câteodată negru, câteodată ciudat și bizar al belgienilor. Manneken Pis posedă o garderobă bogată, de sute de costume (Mickey Mouse, Elvis Presley, etc.), iar ceremonia de schimbare a costumelor este efectuată de un funcționar al primăriei. Puțină lume știe că undeva, în oraș (strada Getrouwheidsgang), există o replică feminină, Jeanneken Pis, dezvelită, la propriu și la figurat, în 1987.

 • Centrul Belgian de Benzi Desenate
  Bruxelles Asterix  și   Obelix,  Tin  Tin, Lucky Luke, Ștrumfii și multe alte personaje celebre au fost create de artiști belgieni. Se pare că însuși conceptul de benzi desenate a fost creat în Belgia. Acest muzeu nu trebuie să lipsească din programul unei vizite la Bruxelles. Este situat într-un fost depozit, construit de arhitectul Victor Porta și prezintă o istorie a benzilor desenate, dar și un ghid practic de realizare a acestora.

 • Muzeul Regal de Arte Frumoase
  Bruxelles: Muzee Reprezintă  un complex de muzee, printre cele mai interesante aflându-se:
  Muzeul de Artă Veche cuprinde colecții de pictură, sculptură și grafică din sec. XV-XVIII. De menționat lucrări de Bosch și Bruegel.
  Muzeul de Artă Modernă continuă cronologic colecțiile Muzeului de Artă Veche, expunând lucrări începând ce secolul XVIII și până astăzi. Între 2011-2012 acest muzeu este închis pentru lucrări de renovare.

 • Place du Grand Sablon și biserica Notre-Dame au Sablon
  Biserica in Belgia Piața Grand Sablon este străjuită de biserica Notre-Dame au Sablon. Aici Breasla Arcașilor a construit în secolul XII o capelă, transformată în secolele XV și XVI într-o biserică de stil gotic, deosebit de frumoasă. În zonă se mai află piața de antichități și o sinagogă.

 • Parcul Cinquantenaire

  BelgiaAcest parc a fost construit pentru a găzdui Expoziția Universală din 1880, menită să comemoreze împlinirea a 50 de ani de la obținerea independenței statului belgian. Pe lângă contribuțiile publice, în mare parte fondurile necesare au fost asigurate de regele Leopold II, din exploatarea coloniilor belgiene din Africa Centrală (Congo). În parc se află Arcul de Triumf, finalizat în 1905, iar de o parte și de alta a acestuia sunt clădiri monumentale ce găzduiesc expoziții permanente, demne de vizitat:

 • Catedrala Sf. Mihail și Sf. Gudula
  Belgia: BruxellesCatedrala, în stil gotic, construită în secolul XIII, pe fundația unei biserici din secolul XI, este cel mai important lăcaș de cult din Bruxelles. Aici au loc evenimentele importante legate de casa regală a Belgiei (nunți, botezuri, înmormântări). Catedrala a fost într-un continu proces de reconstrucție și restaurare, proces care s-a încheiat de abia în 1999, odată cu celebrarea căsătoriei prințului moștenitor Filip cu principesa Matilda. În interior, catedrala adăpostește o colecție de portrete ale celor mai de seamă domnitori belgieni.

 • Atomium
  Ghid turistic al orasului Bruxelles
  Această construcție metalică, reprezentând la o scară ușor mărită, atomul de fier, a fost ridicată pentru a deveni emblema Expoziției Universale Bruxelles 1958. În interior există un sistem de scări, scări rulante și lifturi ce fac legătura între ”nucleu” și ”electroni”. Din păcate spațiile interioare sunt neîntreținute, singurul lucru demn de interes este panorama orașului, văzută de sus.

 • Mini-Europa
  eBook BruxellesAcest parc, situat într-o zonă verde, din nordul Bruxelles-ului, lângă Atomium, reprezintă un punct obligatoriu din programul oricărui vizitator al capitalei Europei. Parcă pentru a sublinia acest lucru, aici sunt expuse clădiri laice și de cult, benzinării, porturi și aeroporturi, poduri, gări și căi ferate de pe întregul continent (inclusiv Palatul Mogoșoaia). În total sunt expuse 350 de machete la scara 1:25, ale unor construcții din 80 de orașe europene. Există chiar și un model funcțional al Vezuviului în erupție.

 • Muzeul Horta
  Bruxelles: Ghid turisticDe fapt nu este un muzeu ci o casă în stil Art Nouveau, construită la sfârșitul secolului XIX de celebrul arhitect belgian Victor Horta. Deși este plasată puțin excentric față de celelalte obiective turistice, merită să fie vizitată. Camerele ce înconjoară un hol central, luminate printr-un tavan de sticlă, ce acoperă întreaga clădire, crează o atmosferă unică, comparabilă poate doar cu clădirea La Pedrera, construită de Gaudi la Barcelona, în același stil Art Nouveau.

Ce-i de Gustat

Belgia este țara ciocolatei, a pralinelor, a berii și a cartofilor pai. Deci, dacă ajungeți la Bruxelles încercați-le pe toate, dar, deoarece toate sunt grozave, încercați-le cu măsură.

Masa principală în Belgia este cina. Există multe preparate tradiționale pe care le puteți savura. Eu am încercat câteva dintre ele:

 • moules frites = midi cu cartofi pai
 • · biefstuk met friet = biftec cu cartofi pai
 • · friet met stoofvlees = un fel de sufleu cu sos de bere
 • · appelmoes met bloedpens = sângerete cu sos de mere

Pentru desert poți lua în considerare o prăjitură cu brânză sau ceva pe bază de ciocolată. Iar dacă tot suntem la dulciuri, nu neglija waffe-le (gauffre), se vând peste tot în oraș și poți alege dintr-un sortiment foarte bogat.

Ciocolata și pralinele belgiene sunt considerate de mulți ca fiind cele mai bune din lume. Dar atenție, nu cantitatea contează. Chiar dacă sunt mai scumpe, caută magazinele de tradiție (Leonidas și Godiva) în domeniu și ocolește standurile supermarket-urilor. Este o mare diferență de calitate și merită diferența de preț.

Belgia produce peste 450 de tipuri de bere. Ți-ar trebui mai bine de un an pentru a le încerca pe toate. Îți recomand să guști neapărat berea nefiltrată, produsă în multe mănăstiri belgiene. Doamnele pot alege un sortiment de bere brună dulce, excelentă!

Dacă dorești să afli mai multe informații atât în legătură cu obiectivele turistice (adrese, program de vizitare, prețul biletelor de intrare, etc.), cât și despre mijloacele de transport în comun, aeroporturi, gări, ș.a.m.d., poți descărca ghidul turistic al orașului Bruxelles în format PDF (eBook):

[download id=”1″ format=”2″ autop=”false”]

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți apărute pe Babilon Travel puteți să vă abonați la newsletter-ul nostru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *