PLANIFICAREA ȘI ORGANIZAREA UNEI EXCURSII (2)

Organizarea unei calatoriiÎntr-un articol precedent am discutat câteva aspecte legate de planificarea unei călătorii în străinătate. În continuare mă voi referi la etapele de parcurs pentru organizarea cât mai eficientă a unei asemenea ieșiri peste granițe. Odată planificarea excursiei încheiată, veți fi în posesia următoarelor informații:

 • datele de plecare și de întoarcere
 • localitățile ce se doresc a fi vizitate, împreună cu perioadele corespunzătoare

informații ce vă vor permite să treceți la următoarea etapă.

Organizarea

Cu datele de pornire de mai sus va fi necesar să stabiliți:

 • Mijloacul/mijloacele de transport

  Dacă nu schimbați continentul și țara/țările pe care doriți să le vizitați nu sunt prea departe (de ex. Ungaria, Bulgaria, Austria), mașina personală pare cea mai bună soluție. Autocarul poate intra și el în discuție, este mai ieftin dar nu oferă flexibilitate și confortul autoturismului propriu.

  Pentru distanțe mai mari vă sfătuiesc să renunțați din start la autocar, deoarece este mult prea obositor. Luați în considerare o variantă combinată avion–mașină închiriată–avion sau avion–tren-avion. Ieșiți mai ieftin și mai comod. Va trebui să localizați zborurile cele mai avantajoase atât ca preț cât și ca locație. Astfel dacă locuiți la Cluj și doriți să vizitați, să zicem, Bruxelles, Amsterdam și Köln, cel mai convenabil este să plecați cu trenul la Budapesta, de unde luați avionul  până la Bruxelles Charleroi. Aici închiriați o mașină de la o agenție internațională de închirieri (Hertz, Avis, etc.), mașină pe care o veți restitui la aeroportul de la Düsseldorf, de unde avionul vă aduce înapoi la Cluj. Dacă dintr-un motiv sau altul nu doriți să închiriați o mașină, puteți folosi legăturile feroviare dintre cele trei orașe, nu vă costă mai mult, nu trebuie să aveți grija locurilor de parcare, dar este ceva mai puțin confortabil.

  Dacă destinația aleasă se află pe alt continent, avionul este cea mai bună soluție, după care închiriați o mașină sau vă deplasați în continuare cu trenul, autocarul sau chiar avionul, în funcție de distanță și destinație. Pentru acest gen de călătorii ar trebui să luați în considerare și posibilitatea de a apela la serviciile unei agenții de turism.

 • Cazarea

Există  multe site-uri pe internet care vă oferă posibilitatea de a rezerva o cameră de hotel on-line. Când faceți rezervarea țineți cont de următoarele aspecte:

 • Citiți comentariile lăsate de alți turiști care au locuit în hotelul pentru care doriți să faceți rezervarea.
 • Dacă sunteți cu mașina, aveți în vedere existența locurilor de parca la hotel sau în vecinătate și prețul acestora. Uneori ieșiți în câștig, dacă alegeți un hotel ceva mai scump, dar cu loc de parcare propriu și gratuit.
 • Pentru un turist, hotelurile plasate central, în zone istorice, sunt cele mai indicate, dar căile de acces spre acestea pot fi înguste și întortocheate. De aceia, uneori este de preferat un hotel situat la periferie, care la același nivel de confort, este mult mai ieftin și care să fie în apropierea mijloacelor de transport în comun (metro).
 • În cazul în care stați mai mult de 2-3 zile într-o singură locație, încercați să vă orientați spre închirierea unui apartament mobilat, în zona turistică a loxcalității. Este mult mai ieftin decât o cameră de hotel și, exceptând room service-ul, este mult mai comod.

 • Ghidul turistic personal

Pentru a profita la maximum de timpul pe care îl veți petrece vizitând diverse locații turistice, este deosebit de util să vă realizați un ghid turistic personal, care să cuprindă obiectivele turistice de vizitat, însoțite de o scurtă descriere și de informații utile, cum ar fi, programul de funcționare, prețul biletului de intrare, adresa, etc. Un asemenea ghid turistic, realizat de mine pentru orașul Bruxelles, puteți descărca de la link-ul:

[download id=”1″ format=”2″ autop=”false”]

Chiar dacă realizarea unui asemenea ghid poate lua câteva ore bune de lucru și chiar dacă munca de documentare va răpi câte ceva din farmecul descoperirii unor locuri complet necunoscute, efortul merită făcut deoarece vă poate scuti de mulțe neplăceri, timp și bani pierduți degeaba.

 • Desfășurătorul călătoriei (roadmap)

La final după ce toate etapele da mai sus au fost parcurse, nu vă mai rămâne decât să puneți pe hârtie planul excursiei, pe zile și ore dacă e posibil, iar la plecarea în cîlîtorie să nu-l uitați acasă.

Tot la capitolul organizare putem include lista obiectelor ce nu trebuie să lipsească din bagajul oricărui călător ce se respectă. Această listă depinde foarte mult de regiunea spre care vă îndreptați pașii, de perioada din an în care veți călătorii și de alți factori ce depășesc cadrul prezentului articol. Ceea ce însă, nu trebuie să lipsească în nici un caz este echipamentul foto, eventual video, care să vă asigure o rezervă de amintiri plăcute (și uneori mai puțin plăcute) pentru mai târziu.

Informații utile

 • Site-uri pentru rezervarea unei camere de hotel sau închirierea  unei mașini găsiți aici.
 • Mersul trenurilor se găsește pe site-urile companiilor feroviare naționale, pe care le găsiți căutând pe Google. Căile Ferate Germane (Deutsche Bahn) au un site în engleză foarte bine pus la punct atât pentru cursele interne cât și pentru cele internaționale.

Acest articol este o continuarea a articolului Planificarea și organizarea unei excursii, publicat tot pe blogul Babilon Travel.

În cazul în care aceste articole v-au fost utile, puteți primi informații despre alte articole pe aceiași temă, abonându-vă la newsletter-ul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *