Köln: Mini-Ghid Turistic

Emblema orasului Köln Cel mai vechi oraș al Germaniei, Köln, îmbină moștenirea unei culturi cu accente catolice severe, cu toleranța Țărilor de Jos, aflate în vecinătate. Köln posedă cea mai mare catedrală gotică din lume, dar este considerată totodată capitala homosexualilor din Germania, parada acestora, ce are loc în luna iulie, fiind una dintre cele mai importante pe plan mondial. În pofida acestor contraste, sau poate tocmai datorită lor, Köln este învăluit într-o atmosferă deosebit de romantică, întreruptă doar de perioada carnavalului, când dansul, spectacolele și petrecerile stropite cu nelipsita și omniprezenta bere, schimbă complet fața orașului. Totodată Köln este căminul multor artiști, a multor muzee și galerii ce adăpostesc comori culturale aparținând unor epoci foarte diferite, de la paleolitic și cultura de Neanderthal până astăzi. În plus metropola reprezintă și un centru mass-media internațional, atât pentru presa scrisă și electronică, cât și pentru edituri și case de producție multimedia.

Istorie, Cultură și Tradiții

Cu o populație de peste un milion de locuitori, Köln este al patrulea oraș ca mărime al Germaniei și totodată cel mai vechi, datând din anul 38 î.e.n.. În acel an romanii au înființat aici Colonia Claudia Ara Agrippinensium, de unde provine și numele actual al așezării.

Center map
Traffic
Bicycling
Transit
Google MapsGet Directions

 

Orașul este situat în nord-vestul Germaniei și se află pe malurile Rinului. Încă din evul mediu Kölnul a fost un loc de pelerinaj deosebit de cunoscut în Europa, adăpostind în domul construit în secolul XIII moaștele Celor Trei Crai de la Răsărit.

O legendă spune că aici, în secolul IV e.n., Sfânta Ursula, o prințesă britanică, însoțită de 11.000 de fecioare, care se aflau în pelerinaj prin Europa, au fost luate prizoniere de huni și ucise prin decapitare. În memoria celor întâmplate au fost ridicate mai multe biserici, dintre care unele au supraviețuit până astăzi.

Köln făcea parte din Liga Hanseatică iar în timpul Sfântului Imperiu Roman, era reședința unuia dintre cei șapte prinți electori.

Din păcate, metropola a suferit distrugeri masive în timpul celui de al II-lea Război Mondial. Majoritatea clădirilor istorice au dispărut. În mod miraculos catedrala împreună cu alte câteva edificii istorice aflate pe malul stâng al Rinului, în centrul istoric (Altstadt), au supraviețuit.

Ce-i de Văzut

Sunt multe agenții de turism care oferă tururi ale orașului, pe jos, cu autobuzul sau chiar cu bicicleta. Întru-cât marea majoritate a obiectivelor turistice se află în centrul istoric (Altstadt), îți recomand să explorezi singur, pe jos toate aceste atracții.

Printre obiective turistice de vizitat în Köln se numără Grădina Zoologică, Grădina Botanică Flora, Muzeul Științelor și Parcul de Distracții Phantasialand. Mai jos vei găsi o descriere a celor mai importante destinații din oraș, ce nu trebuie să lipsească din agenda unui turist.

 • Domul Sf. Petru

  Köln Domul este situat în centrul istoric, lângă gara centrală. Este principala atracție a orașului și a fost construit timp de 632 de ani, începând din 1238, pe locul unei catedrale mai vechi datând din anul 870. Necesitatea construirii acestui dom a apărut odată cu mutarea moaștelor celor Trei Împărați de la Răsărit, de la Milano la Köln, în secolul XII. Din acel moment orașul a devenit un important centru de pelerinaj al Europei. Construcția măsoară 157 m înălțime, a fost la un moment dat cea mai mare clădire a evului mediu, iar astăzi este considerată cea mai mare construcție în stil gotic din lume și cel mai vizitat edificiu din Germania.

 • Muzeul Romano-Germanic

  Köln Germania În 1941, în timpul unor lucrări de construcție, a fost descoperit în imediata vecinătate a Domului, un mozaic roman, datând din anii 220-230 e.n., reprezentând scene legate de cultul zeului grec Dionisos. Deasupra acestui mozaic a fost construit Muzeul Romano-Germanic, care reunește multe din piesele arheologice, de origine romană, descoperite în Köln și în împrejurimi. Întru-cât în epoca romană, orașul era un mare centru de prelucrare a sticlei, nu este de mirare că muzeul adăpostește cea mai mare colecție de obiecte din sticlă din lume, provenind din acea perioadă.

 • Muzeul Ludwig

  Koln Ghid TuristicCa urmare a unei donații, făcute orașului Köln, a fost inaugurat în anul 1976 acest muzeu ce cuprinde cea mai mare colecție de artă pop, existentă în afara Statelor Unite. La aceasta se adaugă o colecție de tablouri ale artiștilor avantgardiști ruși, din perioada 1906-1930 și o colecție, cu statut semi-permanent, de pictură și grafică, semnată Pablo Picasso, aceasta fiind a treia ca mărime pe plan mondial.

 • Zona pietonală Hohe Strasse
   

  Centrul comercial al orasului KolnStrada, deschisă doar accesului pietonal, pornește de lângă Dom, înspre sud, în direcția orașului vechi (Altstadt). Împreună cu rețeaua de străduțe ce o întretaie, Breite Strasse, Opernpassage, Schildergasse, etc., formează zona comercială cea mai importantă a Kölnului. Aici găsești magazine de firmă, oferte exclusiviste, dar și rețele de magazine universale, cum este Kaufhof.

 • Primăria Veche

  Ghid TuristicPrimăria veche a fost construită de-a lungul a mai multe secole. Astfel logia în stil renascentist, datează din perioada 1569-1573 și este cunoscută în întreaga lume pentru frumusețea și puritatea stilului arhitectural. Turnul primăriei, cu o înălțime de 61 m a apărut în secolul XV și a fost ridicat din banii breslelor. În timpul lucrărilor de construcție au fost descoperite dovezi arheologice ce atestă prezența unui praetorium roman. Acestea pot fi văzute și astăzi. Sala Hanseatică este cea mai veche parte a construcției, datând din secolul XIV, iar Sala Senatului a fost adăugată în anul 1600. De patru ori pe zi, la 09:00, 12:00, 15:00 și 18:00, se aud clopotele (Glockenspiel) bătând în turnul Vechii Primării.

 • Glockengasse 4711 (apa de colonie)

KolnischwasserLa 8 octombrie 1792, tânărul Wilhelm Mülhens primește drept cadou de nuntă, de la un călugăr german, rețeta unei tainice ”aqua mirabilis”. Aici începe povestea apei de Köln, care a dus faima orașului în întreaga lume civilizată. O mare contribuție la crearea acestei faime au avut-o soldații francezi, care, pe vremea războaielor napoleonice, trimiteau acasă flacoane cu “eau de Cologne”. Tot ei, numerotând toate clădirile orașului, începând de la Dom, au atribuit edificiului din strada Glockengasse, unde se producea apa de colonie, numărul 4711, care cu timpul a devenit marca acestui produs. Astăzi această clădire adăpostește un magazin de prezentare și un muzeu dedicat parfumului 4711.

 • Muzeul Ciocolatei

Ghid TuristicSituat pe malul stâng al Rinului, nu departe de orașul vechi, muzeul este adăpostit de o clădire futuristă, din sticlă și aluminiu. Pe cele trei nivele ale construcției, vei putea efectua o adevărată călătorie în timp, dealungul celor 3.000 de ani de existență ai ciocolatei. Muzeul, unic în lume, a fost inaugurat în anul 1993.

 • Croazieră pe Rin
   

  CologneDacă vizitezi Kölnul, o croazieră pe Rin este un punct obligatoriu în programul tău turistic. Sunt multe variante de a face plimbări relaxante pe Rin, de la turul portului fluvial și până la o croazieră Köln – Düsseldorf.

 

Ce-i de Gustat

Bucătăria germană în general, nu are rafinamentul celei franceze, de exemplu, dar mâncărurile, deși mai simple, sunt deosebit de gustoase și mai ales sățioase.

Pentru gustări frugale ai de ales între rețelele cunoscute de fast-food și tonetele care vând un bogat sortiment de Bratwurst (cârnați prăjiți), foarte buni.

Pentru o masă mai consistentă, prânz sau cină, este preferabil să cauți o berărie într-o zonă mai puțin turistică, la nord de Dom și de Gara Centrală. Aici prețurile sunt mai mici și mâncarea mai bună. Dintre produsele gastronomice specifice Kölnului, îți pot recomanda:

Meniu Koln Halver Hahn = chiflă cu o specialitate de brânză Gouda

 

Ghid Turistic Rheinischer Sauerbraten = friptură marinată, delicioasă, din carne de vită sau cal (atenție, întrebați, când faceți comanda), într-un sos de stafide și garnitură de cartofi

KolnHimmel-un-Äd = sângerete prăjit, servit cu o garnitură de cartofi și mere coapte.

Fie că e vorba de o gustare, fie de o masă copioasă, nu te poți integra în atmosfera locală fără un pahar (2, 3…) de Kölsch, sortimentul de bere specific orașului. Nenumărate berării oferă acest sortiment de bere, de obicei din producția proprie, în pahare de 200 ml, care deși par mici, sunt tot timpul umplute de ospătarii atenți, astfel că nu vei răbda nici o clipă de sete.

Pentru a-ți face o idee despre ce poți găsi în oferta unui restaurant tipic orașului Köln, cu prețuri cu tot, poți descărca meniul unui asemenea local:

[download id=”3″ format=”2″ autop=”false”]

Dacă vrei să știi mai multe despre obiectivele turistice (adrese, program de vizitare, prețul biletelor, etc.), cât și despre aeroporturi, gări, mijloacele de transport în comun, etc., poți descărca ghidul turistic al orașului Köln în format PDF (eBook):

[download id=”2″ format=”2″ autop=”false”]

Pentru a fi la curent cu noutățiie publicate pe Babilon Travel poți să te abonezi la newsletter-ul nostru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *