Amsterdam între Roșu și Romantic (2)

Mini-ghid Turistic al oasului AmsterdamÎn prima parte a acestui articol am descris orașul Amsterdam și am făcut o scurtă incursiune în istoria destul de zbuciumată a acestui oraș în care rigoarea și austeritatea unei societăți protestante se îmbină mai mult sau mai puțin armonios cu liberalismul dus până aproape de extrem.

Voi continua prin a prezenta cele mai importante obiective turistice ale acestei metropole europene.

Ce-i de văzut

Odată ce te-ai dotat cu o hartă turistică, cu una a rețelei de transport în comun, cu bilete/abonamente de călătorie și eventual cu cardul I amsterdam, toate obținute de la Centrul de Informare Turistică de lângă gara centrală, poți începe să explorezi orașul și obiectivele turistice, care nu sunt deloc puține. O listă exhaustivă a acestora găsești pe site-urile de la capitolul Site-uri Utile. Mai jos vei găsi o descriere a celor mai importante destinații turistice din oraș, ce nu trebuie să lipsească din agenda unui turist.

 • Piața Dam

  Amsterdam OlandaEste cea mai cunoscută piață din Olanda și totodată inima orașului Amsterdam. Aici a început istoria orașului, în secolul XIII, odată cu construirea primului dig. A fost martora multor evenimente zbuciumate de-a lungul secolelor. Piața este flancată de Palatal Regal (Koninklijk Paleis) construit în 1655, inițial ca primărie apoi transformat la începutul secolului XIX în palat, de Biserica Nouă (Nieuwe Kerk), datând din secolul XV și de vechiul oficiu poștal transformat astăzi în magazin universal. Tot aici se află și o filială a Muzeului Figurinelor de Ceară a lui Madame Tussaud, din Londra.

 • Biserica Veche (De Oude Kerk)

  Biserica Veche
  Este cea mai veche clădire din Amsterdam, datând din anul 1302. Se află în centrul Cartierului Felinarelor Roșii.

 • Zona de Vest a Canalelor Grachtengordel

  Ghid turisticAceste canale, Herengracht, Keizergracht și Prinsengracht, au fost construite în secolul XVII și alcătuiesc o structură circulară, concentrică, în jurul orașului vechi. Zona vestică  formează o rețea deosebit de pitorească de străduțe,  canale și poduri, unde găsești magazine cochete, baruri și restaurante unde te poți relaxa admirând priveliștea deosebit de romantică.

 • Muzeul Van Gogh

  Vincent van Gogh in AmsterdamÎn afara colecției de opere semnate Vincent Van Gogh, cea mai mare din lume, muzeul cuprinde tablouri ale altor pictori impresioniști, printre care Monet și Gauguin.

 • Muzeul Național (Rijksmuseum)

  Muzeul National din AmsterdamMuzeul, care are în patrimoniu peste 5.000 de opere ale maeștrilor olandezi, este supus în prezent (2011) unui amplu proces de restaurare și reabilitare, care se va încheia de abia în 2013. Până atunci există o expoziție ce conține capodoperele secolului XVII, printre care Rondul de Noapte, a lui Rembrandt și Lăptăreasa lui Vermeer.

 • Casa Annei Frank

  OlandaAici a locuit Anne Frank, o tânără evreică, împreună cu familia ei. În timpul ocupației germane din cel de al II-lea Război Mondial, ei au stat ascunși într-o anexă secretă a clădirii timp de doi ani, fiind aprovizionați cu alimente de vecinii binevoitori. Totuși în 1944, unul dintre aceștia le trădează ascunzătoarea și întreaga familie este deportată și exterminată în lagărele de concentrare naziste. Singurul supraviețuitzor a fost tatăl Annei. Ulterior, jurnalul fetei este găsit și publicat, devenind un best seller mondial.

 • Stadionul și Muzeul Ajax Amsterdam

  Stadionul Ajax din AmsterdamDeși Ajax nu mai este echipa de odinioară, o incursiune în istoria, plină de trofee, a clubului este întotdeauna instructivă și binevenită. În plus stadionul, complet acoperit, este impresionant chiar și fără spectatorii veniți să-și încurajeze echipa favorită.

 • Plimbare pe canale

  Plimbare pe canaleExistă foarte multe companii care oferă plimbări pe canalele Amsterdamului. În pricipal ele se împart în: plimbări cu ghid, care durează o oră, vaporașe hop-on hop-off, cu șapte stații unde poți urca și coborâ de câte ori dorești pe timpul unei zile ;i autobuze acvatice. Toate acestea au stații  în apropiere de gara Centraal Station. Eu îți recomand să faci o plimbare de o oră, cu ghid, iar restul deplasărilor prin oraș să le faci pe jos sau cu tramvaiul, deoarece intervalul dintre două curse succesive este de 30 minute, timp în care poți ușor străbate centrul vechi per pedes.

 • Cartierul Felinarelor Roșii

  Cartierul Felinarelor Rosii AmsterdamCel mai vechi cartier al Amsterdamului, cu cele mai vechi clădiri (Biserica Veche 1302) găzduiește și practicantele celei mai vechi meserii din lume. Aceasta este legalizată și desfășurarea ei impune anumite reguli strict supravegheate de autorități. Există chiar și un sindicat al domnișoarelor în cauză. Tariful de bază începe undeva pe la 50 €. Oferta este bogată, de toate culorile, pentru toate gusturile și foarte vizibilă. Cartierul este considerat locul cel mai sigur din Amsterdam datorită masivei prezențe a forțelor de ordine. Pentru a evita neplăcerile nu încerca să pozezi prostituatele expuse în vitrine. În rest distracție plăcută.

Ce-i de Gustat

Bucătăria olandeză nu poate fi considerată o bucătărie foarte rafinată, dar ingredientele care stau la baza ei sunt de o calitate foarte bună, în special brânzeturile, renumite în întreaga lume. Dacă un olandez adevărat mănâncă la prânz o supă și un sandvich și consideră crochetele (bitterballen), un fel de mâncare națională, turiștii nu trebuie să își facă griji că vor suferi de foame. Unele din cele mai bune restaurante turcești și indoneziene se găsesc la Amsterdam. Ferește-te de restaurantele indiene, în general scumpe și cu mâncare de calitate îndoielnică. În rest bucătăria asiatică este omniprezentă și deosebit de gustoasă.

Există totuși câteva specialități locale, deosebit de gustoase:

 • Maatjes hering file crud de hering, servit cu ceapă
 • Gerookte palling țipar afumat, provenit din râul Ij, servit pe pâine prăjită și garnisit cu lămâie
 • Brânza olandezii consumă în medie 14 kg de brânzeturi pe an, dintre acestea sortimentele cele mai apreciate sunt Gouda, Edam și Friese
 • Bitterballen un fel de chifteluțe crocante, servite cu muștar, ca aperitiv lângă un pahar cu bere

Nu uita că aici se produce berea Heineken, chiar dacă nu e nici mai bună, nici mai rea, decât cea din restul lumii, ea constituie un însoțitor fidel al gustărilor și meselor principale, contribuind în bună măsură la atmosfera și specificul local.

Dacă vrei să știi mai multe despre obiectivele turistice (adrese, program de vizitare, prețul biletelor, etc.), cât și despre aeroporturi, gări, mijloacele de transport în comun, etc., poți descărca ghidul turistic al orașului Amsterdam în format PDF (eBook):

[download id=”4″ format=”2″ autop=”false”]

Pentru a fi la curent cu noutățiie publicate pe Babilon Travel poți să te abonezi la newsletter-ul nostru.

Articole pe aceiași temă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *