SCURTĂ PLIMBARE ÎN VIENA

 

Alte Donau VienaViena te duce cu gândul la aristocrație, vals și eleganță. Primul meu contact a fost însă cu o Vienă zgribulită, într-un început de martie când iarna își încerca ultimele puteri înainte de a ceda în fața primăverii. Am decis să îmi aleg un hotel într-o zonă periferică, mai avantajoasă decât zona centrală, atunci când te deplasezi cu mașina la Viena, datorită costurilor reduse pentru parcare. Chiar dacă nu ești la o distanță de mers pe jos de obiectivele turistice, asta nu constitue deloc un dezavantaj. Viena are o rețea de transport excelentă astfel încât te poți deplasa ușor spre obiectivele turistice din orice parte a orașului.

Alte Donau, zona în care am ales hotelul, este un braț vechi al Dunării care nu mai are comunicare directă cu aceasta și utilizat în prezent ca un paradis al sporturilor nautice. Iarna în schimb este doar o zonă înghețată aproape  abandonată. În jur ai o Vienă total diferită de cea cunoscută de turiști și de unde ajungi în Stephanplatz, inima centrului vechi, în 10 minute cu metroul U1.

Alte Donau Viena Alte Donau Viena

O plimbare în centrul Vienei începe firesc cu Stephansplatz dominată de domul care i-a și dat numele, Stephansdom, cea mai înaltă clădire din zonă și de altfel una din cele mai impresionante clădiri gotice din Europa. Interesant este că deși centrul Vienei și-a păstrat arhitectura și aerul imperial al secolelor trecute, domul se oglindește în clădirea modernistă din beton și sticlă numită Haas-Haus.

Stephansdom Viena Stephansdom Viena

De aici te poți plimba la nesfârșit pe străduțele înguste, cu magazine elegante care te duc spre mici piațete sau spre alte obiective turistice aflate în interiorul ringului vienez.

Stephansdom VienaStephansdom Viena

Cred însă că cel mai potrivit mod de a vedea partea veche a Vienei este cu una din trăsurile care își așteaptă cuminți clienții lângă dom. E adevărat că este o plimbare cam scumpă (65 Euro pentru 40 minute), dar cum altfel să intrii în pielea Vienei aristocrate de pe vremea împăratului Franz Joseph și a împărătesei Sissi decât cu o plimbare în trăsură, eventual înainte sau după o seară de neuitat la Opera Vieneză.

VienaViena

Trăsura vă poate lăsa la intrarea în Palatul Imperial Hofburg dacă vreți să vizitați apartamentele regale , Muzeul Sissi sau Școala Spaniolă de Călarie. Vă așteaptă covorul roșu încă de la intrare.

Hofburg Viena Hofburg Viena

Hofburg Viena

De aici poți alege să îți continui plimbarea înspre clădirea Parlamentului, o minunată construcție cu influențe grecești (că doar Grecia antică a fost leagănul democrației) și în fața căreia se află fântâna Atenei, zeița înțelepciunii.

VienaViena

Treci apoi pe lângă Muzeul de Științe ale Naturii, iarna aleile parcului din fața acestui muzeu se transformă într-un imens patinoar, iar dacă ai obosit poți să revii pe străduțele din Centrul Vechi unde poți să intri într-unul din multiplele restaurante pentru un ceai sau o bere și tradiționalul șnițel vienez (neapărat cu salată de cartofi).

Sunt multe de povestit și văzut în Viena dar rămâne să le descoperim pe rând data viitoare grupate într-un util ghid al aristocraticului oraș.

Până atunci vă invit să citiți alte ghiduri turistice utile pe Babilon Travel.

http://babilontravel.net/jocul-de-a-vacanta/scurta-plimbare-n-viena/#more-4308

One response to “SCURTĂ PLIMBARE ÎN VIENA

  1. Chiar daca poate parea plictisitoare pentru unii, Viena este intr-adevar o destinatie speciala. Dincolo de aerul aristocratic si toate obiectivele istorice, Viena mai vine cu ceva special – este unul dintre cele mai “verzi” orase ale Europei. Trafic aproape zero, la orice ora din zi. Curatenie maxima. Este unul din orasele in care m-as muta. Daca nu ar fi limba imposibila 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *