CORDOBA, PERLA ANDALUZIEI

Cordoba este cunoscută ca fiind locul în care se află unul din importantele monumente ale Andalusiei, Marea Moschee (Mezquita) dar orașul reprezintă mai mult de atât. Construită de romani și ridicată la rang de capitală a regiunii Al Andalus de către mauri, Cordoba merită vizitată în primul rând pentru ea însăși.

Cu casele albe, străzile înguste, restaurante cochete ascunse în curțile interioare (patio), specifice zonei vechi, orașul pare într-o continuă fiesta. Pe lângă monumentele istorice, Cordoba este cunoscută și pentru aceste patio sau curți interioare ale caselor, pline de flori și verdeață. Este un stil arhitectural moștenit din tradiția maură care are atât rolul de a apăra intimitatea familiilor cât și un rol practic, de a oferi umbră și răcoare în zonele toride de vară. Multe curți sporesc senzația de răcoare cu fântâni arteziene sau copertine de pânză.

Cordoba

Pentru a vă bucura pe deplin de farmecul acestor curți vă recomand să vizitați Cordoba în mai când are loc Festivalul Grădinilor (Patios Festival) sau al Porților Deschise  și renumitele curți interioare acoperite de flori pot fi vizitate. Acest festival este precedat de Cruces de Maio, o competitie a crucilor decorate cu flori la care participă și orașele învecinate. Luna mai se încheie cu Feria de Cordoba, o adevărată fiesta cu sherry, dansuri și cai.

Marea Moschee (Mezquita) este de departe principalul motiv pentru care am inclus în itinerariul nostru spaniol, Cordoba. Moscheea datează din secolul 10 când Cordoba își atingea apogeul sub conducerea emirului Abd ar-Rahman . La acel moment Cordoba depășea Bizanțul sau Bagdadul în știință, cultură sau artă fiind unul din cele mai prospere orașe ale Europei.

Văzusem nenumărate imagini și documentare cu acest lăcaș iar sutele de coloane interioare m-au fascinat. Realitatea nu mi-a înșelat așteptările, este o construcție de-a dreptul impresionantă și chiar dacă după alungarea maurilor s-a adăugat un turn cu clopote și o biserică în interiorul ei, rămâne înainte de toate una dintre cele mai frumoase moschei și de altfel una dintre cele mai mari.

Mezquita


Mezquita

Intrarea în moschee se face prin grădina cu portocali (Patio de los Naranjos) care și-a păstrat neschimbat aranjamentul maur inclusiv nelipsitele fântâni arteziene.Mezquita

Programul de vizitare al moschei este:
Luni – Sâmbătă între 10.30 – 18.30
Duminică între 13.30 – 18.30
Taxa de intrare: 6 Euro

Alcazar de los Reyes Cristianos este un alt loc important de vizitat în Cordoba. Castelul regilor creștini a devenit după cucerirea Cordobei în 1236 locuința monarhilor spanioli. Este locul în care Ferdinand și Isabela au locuit timp de 8 ani și unde Cristofor Columb a împărtășit suveranei pentru prima dată planurile sale de a găsi un nou drum spre India.

Aflată pe malul Guadalquivirului, construcția este o combinație între castel și fortăreață, mărginită de ziduri solide și trei turnuri: Turnul Leilor, Turnul Omagiului și Turnul Râului. Grădinile interioare ale castelului, dealtfel principala atractie pentru vizitatori,  demonstrează că deși i-au alungat pe mauri, regii creștini au admirat și păstrat arta grădinăritului adusă de aceștia în Europa și cultul lor pentru frumusețea și răcoarea căderilor de apă.Alcazar

Programul de vizitare al castelului este:
Marți – Duminică între 8.30 – 14.30 și 18.00 – 20.00
Taxa de intrare: 2 Euro

Cordoba și-a păstrat peste timp moștenirea celor trei culturi care au contribuit la existența ei: romană, musulmană și creștină, fiind un punct de referință al culturii europene și locul din care au pornit importanți filozofi (Seneca este unul dintre ei), artiști și oameni de știință.

Cordoba este însă și un simbol al tradițiilor andaluze, un oraș al dansurilor flamenco, al luptelor cu tauri și cu siguranță una dintre cele mai atractive destinații din sudul Spaniei.

Dacă în peregrinările voastre de vacanță veți ajunge și în Cordoba, vă recomnd ca pe lângă obiectivele descrise în articol să mai treceți pe lista cu “de vizitat” Podul Roman de peste Guadalquivir, monumentul baroc denumit Triumful Arhanghelului Rafael, Torre de Calahorra, parte a fortificațiilor maure aflate la capătul de sud al Podului Roman, cartierul evreisc La Juderia și Sinagoga datând din secolul XIV, Muzeul Luptelor cu Taurii, Plaza de la Corredera, Plaza del Porto, Plaza de las Tendillas.

Pe Babilon Travel găsiți și alte itinerarii spaniole pe care vă invităm să le treceți în planurile voastre de vacanță, iar pentru a fi la curent și cu alte destinații turistice așteptăm cu drag să vă înscrieți la newsletter.

One response to “CORDOBA, PERLA ANDALUZIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *