SAN MARINO–CEA MAI VECHE REPUBLICĂ

2007-08-San Marino 61

San Marino este cea mai veche republică europeană, înființată în anul 301 A.D. Emblematic pentru acest mic stat  este muntele Titano, parte a munților Apenini, care cu ai săi 749 de metri este cel mai înalt punct al statului și totodată al capitalei sale San Marino.

După câteva zile de plajă superbe în Rimini, mi-am zis ca e timpul pentru o pauză și am pornit să vizitez capitala statului San Marino , aflat la doar 23 km distanță. Accesul se face destul de ușor chiar dacă nu ai venit cu mașina personală, pentru că de la gara din Rimini pleacă la fiecare oră un autobuz, costul biletului fiind de 8 Euro dus-întors. Eu l-am ales pe cel de la 6.45 pentru că una din atracțiile turistice în San Marino este schimbarea gărzii la Palatul Public (Palazzo Publico), care are loc la ora 8.30. Nu e la fel de spectaculoasă și celebră ca și cea de la Palatul Buckingham, dar este un eveniment ce merită văzut.

2007-08-San Marino 18

Odată ajunsă în San Marino, tot ce am avut de făcut a fost să urmez șirul de turiști care șerpuia pe străduțele înguste pline de magazine de suveniruri, parfumuri, vinuri alese pentru a ajunge la toate obiectivele turistice importante. Pentru împătimiții de shopping este bine de știut că în San Marino nu se plătește TVA.

2007-08-San Marino 32007-08-San Marino 7

Primul obiectiv a fost Piazza della Liberta unde se află Palazzo Publico, sediul celor mai importante instituții guvernamentale, Parva Domus o clădire datând din 1353 și care acum este sediul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Interne și Statua della Liberta sculptată în celebra marmură de Carrara.

2007-08-San Marino 162007-08-San Marino 192007-08-San Marino 20

Rezistând cu greu tentației de a renunța la toate planurile și a-mi petrece întreaga zi prin minunatele boutique-uri de pe străduțele orașului, am continuat să urmez mulțimea de turiști înspre cele două turnuri posibil de vizitat din cele trei care străjuiesc regiunea.

Drumul până la primul turn te poartă pe lângă mici parcuri, străduțe de străjuite de locuințele sanmarinezilor. Mă întreb oare cum este să locuiești într-un oraș parcă dăltuit în piatră unde autoturismele sunt aproape inexistente și unde dacă faci un pas în afara traseului pe care șerpuiesc turiștii te întâmpină o liniște profundă.

2007-08-San Marino 122007-08-San Marino 14

Am ajuns, după ceva urcuș, la primul turn, Guaita. Guaita este cel mai vechi din cele trei turnuri, construit in secolul 11 a adăpostit primii locuitori ai muntelui Titano, fiind ulterior folosit și ca închisoare, iar în stânga intrării se află un mic altar dedicat Sfintei Barbara. La intrare în curtea turnului se pot achiziționa bilete pentru a vizita ambele turnuri sau doar unul dintre ele, după preferințe. Deasemenea se poate urca până în vârful turnului pentru cei pasionați de priveliști. Eu m-am oprit la prima terasă de unde panorama asupra regiunii Emilia Romagna este la fel de spectaculoasă.

2007-08-San Marino 392007-08-San Marino 51

Drumul dintre cele două turnuri te poartă atât pe poteca de pe culmea muntelui cât și prin umbra unei păduri răcoroase chiar și în august.

2007-08-San Marino 592007-08-San Marino 622007-08-San Marino 63

Cel de-al doilea turn Cesta, aflat în cel mai înalt punct al muntelui Titano, era sediul garnizoanei care păzea fortificatiile și găzduiește Muzeul Armelor Antice (Museo delle Armi Antiche) pe care vă recomand să nu-l ratați.

  2007-08-San Marino 552007-08-San Marino 61

Ambele turnuri au fost renovate și deschise circuitului turistic în 1930. Biletul de intrare pentru unul din turnuri este de 3 Euro iar dacă se cumpără combinat pentru ambele turnuri prețul este de 4.50 Euro. Programul de vizitare în lunile de vară este de la 8.00 la 20.00.

Odată principalele obiective punctate, normal că am trecut la o terapie de relaxare prin shopping în multitudinea de magazine de pe străduțele din San Marino, mereu cu un ochi la ceas să nu ratez ultimul autobuz spre Rimini (ora 20.30).

Alte locuri interesante de vizitat în San Marino:
– Biserica San Francesco și picturile lui Rafael
– Basilica di San Marinus având moaștele sfântului
– Muzeul Torturii aflat chiar la intrare lângă poarta San Francesco

Dacă vrei să afli și despre alte locuri interesante de vizitat în această vară rămâi la curent cu noutățile de pe Babilon Travel și abonează-te aici la newsletter.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *