FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

Călătoresc destul de mult, nu atât cât aș dori și îmi place să păstrez amintirea  acestor preumblări sub forma unor fotografii cât mai reușite. Am adunat astfel  zeci de mii de instantanee din multe țări și câteva continente și pentru că erau tot mai greu de găsit și sortat, în aceast an am trecut la catalogarea lor.

Pe parcursul acestei activități de catalogare, care este destul de laborioasă și asupra căreia voi reveni într-unul din articolele viitoare, mi-am dat seama că poate doar o zecime din totalul fotografiilor au o valoare cât de cât artistică. Multe sunt “mișcate”, altele sunt neclare din cauză că obiectivul aparatului foto s-a fixat pe un alt obiect decât cel de interes, altele redau peisaje superbe, dar ruinate de apariția unor cabluri electrice, ș.a.m.d.

2010-02-04-000 11-01-19 2010-02-04-000 11-04-46

 

Este adevărat că odată cu apariția fotografiei digitale, în afară de costul aparatului în sine și eventual al bateriilor, prețul unui instantaneu este practic nul. Dacă acum 10-15 ani apăsând declanșatorul unui aparat foto clasic te gândeai automat și la costul peliculei color și la cel al hârtiei foto pe care obțineai fotografia finală, fără să știi dacă rezultatul e unul cât de cât mulțumitor, astăzi apăsând declanșatorul unui aparat foto digital poți vedea imediat rezultatul obținut, iar dacă acesta nu e cel dorit,  poți șterge fotografia și să o iei de la capăt. Trebuie doar să ai memorie suficientă pe card și acumulatorul sau bateria să nu cedeze.

Ceea ce vreau să spun de fapt este că pe vremea fotografiei clasice gândeam ceva mai mult înainte de a face o poză, iar în ceea ce mă privește mă gândesc să revin la acest obicei, chiar dacă acum folosesc un aparat digital și să îmi dedic o parte din timp studiului câtorva tehnici de imortalizare a peisajelor, fotografia subacvatică, nocturnă, din avion sau din spatele unor ferestre, etc.

Cu siguranță nu voi deveni un profesionist în arta fotografierii, dar doresc să mă familiarizez cu tehnicile de bază și să învăț din experiența specialiștilor în domeniu. Sunt convins că nu sunt singurul interesat de acest lucru și voi scrie pe acest blog cu bune și rele etapele parcurse în fotografie, ponturile aflate și experimentate.

Articole pe aceiași temă:
Cum Alegem Un Aparat Foto Digital?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *