FOTOGRAFIA SUBACVATICĂ

Marea Roşie Se poate spune că fotografia subacvatică este încă o ramură exotică, o cenuşăreasă, dacă vreţi, puţin cunoscută şi folosită, a fotografiei de călătorie. Dacă orice turist se intoarce cu gigabiţi întregi de instantanee ale monumentelor, parcurilor, pârtiilor, plajelor vizitate, extrem de puţini aduc cu ei amintiri ale recifurilor de corali, ale animalelor şi plantelor subacvatice, ale stâncilor şi epavelor, pe care le-au putut admira în timp ce practicau snorkeling-ul, un sport la îndemâna tuturor amatorior de plaje mai mult sau mai puţin exotice.

Cu timpul lucrurile se vor schimba şi tot mai mulţi vor fi cei dornici să demonstreze că fotografiile subacvatice nu mai sunt doar apanajul profesioniştilor, ci şi al călătorilor obişnuiţi.

Apariţia aparatelor fotografice subacvatice ’de consum’ , cu preţuti sub 1.000 Euro, şi a carcaselor speciale, pentru aparatele obişnuite, cu preţuri de câteva sute de Euro, fac fotografia subacvatică mult mai accesibilă.

Întru-cât echipamentele de scufundare sunt costisitoare şi greu de transportat, ele vor râmâne în continuare doar în dotarea profesioniştilor. La fel şi reflectoarele şi flash-urile de adâncime. Dar un amator, care stăpâneşte înotul, deţine un simplu echipament de snorkeling, un aparat de fotografiat subacvatic nepretenţios şi care îşi alege bine locul şi momentul, poate obţine fotografii subacvatice remarcabile.

Marea Roşie Marea Roşie

Pentru a avea şanse mari de reuşită, trebuie să ţineţi cont de câteva lucruri simple, dar foarte importante:

  • Locaţia este esenţială: alegeţi ape limpezi, fără valuri mari. Curenţii şi valurile pot schimba proprietăţile optice ale apei extrem de rapid. Deasemenea aceste proprietăţi se modifică sensibil odată cu variaţii relativ mici de adâncime. Exemple de locaţii potrivite sunt coloniile de corali (Marea Roşie), epavele aflate la mică adâncime în ape liniştite, porţiunile mai molcome ale apelor de munte.
  • Condiţiile meteo sunt la fel de importante: trebuie să fie soare, care spre deosebire de fotografia convenţională trebuie să bată din faţă sau să fie deasupra capului. Cel mai potrivit interval orar este 11:00-14:00.
  • Dacă nu se realizează chiar la suprafaţa apei, fotografiile subacvatice necesită folosirea unui flash (blitz), care îmbunătăţeşte foarte mult calitatea imaginilor obţinute. De obicei acest flash este incorporat în carcasa aparatului şi trebuie setat să se declanşeze în orice condiţii. Deasemenea trebuie avut în vedere că eficacitatea flash-ului este diminuată de prezenţa apei.
  • Reglajele principale se fac pe cât posibil înainte de a intra în apă. Trebuie avut în vedere că sub apă efectuarea acestora este mult mai dificilă.
  • Dacă aparatul de fotografiat permite montarea de filtre, este indicată folosirea unui filtru magenta (roşu), pentru corectarea nuanţelor de albastru. Deasemenea pentru eliminarea reflexiilor nedorite de la suprafaţa şi din interiorul apei, se poate folosi un filtru polarizant.
  • Dacă doriţi să obţineţi fotografii subacvatice nocturne va trebui să dispuneţi, pe lângă un flash performant şi de un proiector subacvatic, care costă de la câteva sute la câteva mii de Euro.
  • Datorită condiţiilor deosebite în care au fost realizate, fotografiile subacvatice necesită deseori o post-procesare corespunzătoare, prin folosirea unui program de editare de imagini, program asupra căruia voi reveni într-un articol separat pe BABILON TRAVEL

Articole pe aceiaşi temă:
Cum ne alegem accesoriile foto

Link-uri favorite:
Fotografia subacvatică şi călătorii (Silvia Iordace)

vacanta,ghid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *