MÜNSTER CAPITALA BICICLETELOR

2010-06-23 22-37-05

Münster nu este nepărat un obiectiv turistic pentru cei care își propun o vacanță în Germania, dar este considerat “unul din cele mai locuibile orașe din lume” și o adevărată capitală a bicicletelor.  Eu am ajuns în oras în călătorie de afaceri și ca întotdeauna când sunt într-un loc nou părăsesc căldura camerei de hotel și plec în explorare, chiar dacă orele sunt înaintate.

Ziua în care am ajuns în Münster s-a suprapus cu Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud și ultimul meci din faza grupelor pentru Germania, joc important pentru toată populația din zonă după cum aveam să constat. I-am lăsat pe băieți la hotel lipiți de ecranul televizorului din hol, iar noi fetele am luat un taxi (galben și Mercedes ca majoritatea taxiurilor din Germania) până în centrul vechi. În taxi, la radio, mergea normal meciul de fotbal dar aveam și o șoferiță cu veleietăți de ghid care ne-a introdus în atmosfera locului.

Știți că în Münster numărul de biciclete îl depășește pe cel al locuitorilor? Noi nu știam dar am aflat de la ghidul nostru ad-hoc și aveam să ne convingem mai târziu hoinărind pe străzile din zona centrală.

Am coborât din taxi în zona centrului vechi și am realizat ce înseamnă un meci al naționalei Germaniei pentru nemți. Pe străzi nu era țipenie de om, nici măcar un câine sau o pisică. Nu vedeai nici una din cele 500.000 de biciclete ( la 300.000 de locuitori)  existente în oraș, sau mai bine zis nu le vedeai mergând pe străzi pentru că stăteau cuminți în fața barurilor așteptându-și proprietarii.

2010-06-23 22-43-24 2010-06-23 22-43-40

Centrul orașului l-am parcurs într-o ușoară plimbare din fața clădirii în stil gotic a Primăriei, pe Prinzipalmarkt pe lângă Casa Vinului până la St. Lambert’s Church și mai departe rătăcind pe străzile liniștite până în piața Domului din fața catedralei St. Paul’s.

2010-06-23 21-22-33 2010-06-23 23-31-142010-06-23 21-22-20 2010-06-23 22-06-43

Pe la jumătatea drumului nostru pe străduțele Münsterului,din zecile de baruri si cafenele din jur  s-a auzit un vuiet. S-a terminat meciul și din fericire în favoarea Germaniei. În următoarele 5 minute ceea ce a fost un oraș liniștit a devenit  un paradis al bicicliștilor care veneau și plecau în toate direcțiile în grupuri mai mici sau mai mari. Recunosc că nu îmi amintesc sa fi văzut vreodată atâtea biciclete la un loc, dar este și ușor derutant mai ales în piețe unde spațiul pietonilor se întretaie cu cel al bicicliștilor și încerci pe cât posibil să nu le stai în cale.

2010-06-23 23-19-38 2010-06-23 23-20-23

Infrastructura din Münster este special adaptată pentru biciclete, cu 270 de kilometri de piste pe drumurile principale și încă 255 de km pe drumuri secundare, de acces. La acestea se adaugă rețeaua de parcuri de biciclete, puncte de închiriere și dealeri.

Există însă și reversul medaliei pentru cei care uită să își securizeze bicicleta parcată, în Münster se fură mai multe biciclete decât în oricare alt oraș al Germaniei. Cei care își parchează neregulamentar bicicleta blocând căile de acces pietonal rămân și ei pietoni, primăriale  ridică automat iar proprietarii și le pot recupera de la punctele de colectare.

Münsterul este cu adevărat un oraș în care mi-ar place să locuiesc: cochet, elegant, o combinație interesantă de clădiri vechi și arhitectură modernă, plin de viață și tineret, oraș multicultural datorită numeroșilor studenți străini care au ales să învețe aici. Dealtfel Westphalian Wilhelms University of Münster (WWU) este  una din cele mai mari universități germane.

În orice țară vă poartă pașii, vă invit să vă aventurați și în afara rutelor turistice. Puteți descoperi locuri cu adevărat interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *