ISTANBUL: DOUĂ CONTINENTE, DOUĂ CIVILIZAȚII

2009-11-15 10-01-49

Îmi place diversitatea lumii în care trăim, îmi place că suntem diferiți, că avem tradiții și culturi diferite, că fiecare țară în care pășim are un alt peisaj, o altă arhitectură, muzică și o savoare proprie. Chiar și fizionomia oamenilor diferă. Altfel ar fi extrem de plictisitor, nu credeți?

Aceeași diversitate m-a cucerit și la primele mele ieșiri din Europa, în Egipt și ulterior în Turcia. Am găsit o altă lume cu alte mentalități, obiceiuri, mod de viață, deci nu plecați de acasă așteptând ca totul să fie ca și pe continentul european, pentru că nu este.

Istanbul este orașul a două continente, Asia și Europa, căutând echilibrul între modernitate și tradiție, nou și vechi. Metropola de peste 18 milioane de locuitori  poartă la tot pasul însemnele civilizațiilor care i-au marcat istoria mergând înapoi până în timpurile imperiului roman. Totodată este unul din orașele ideale  pentru shopping. Aici întălnești densitatea cea mai mare de mall-uri pe metru pătrat, dealtfel în aeroport, la întoarcere, am întâlnit mulți români veniți pentru un week end de cumpărături.

2009-11-15 08-22-01   2009-11-15 08-22-35

Deci ce alegi să vezi în Istanbul când ai doar o jumătate de zi la dispoziție? În primul rând te trezești devreme, mai ales dacă hotelul tău este lângă aeroport și nu ai bani de taxi. De la aeroport iei metroul până la stația Zeytinburnu, treci apoi la tramvai care te duce spre Sultanahmet. Nu trebuie să îți faci griji ce număr are tramvaiul în care te urci, ai o singură variantă dus –întors. Drumul de la aeroport până în centru durează aproape o oră, în timpul zilei traficul în zona centrală fiind extrem de aglomerat.

Drumul cu tramvaiul mi-a dat prilejul să văd orașul, nu neapărat din postura unui turist. Bulevarde largi și străzi înguste, mall-uri, magazine de firmă și mici dughene cu produse tradiționale. M-a amuzat o străduță cu ateliere de service, îngustă, cu sens unic unde la parterul blocurilor sunt mici ateliere de reparații auto. Nici unul nu se ocupă de toate tipurile de lucrări, mai degrabă sunt o mare familie care se completează: cineva se ocupă de reparațiile mecanice, altcineva de tinichigerie și vecinul de vânzarea pieselor.

Sultanahmet, peninsula mărginită de Cornul de Aur și Bosfor, este locul unde se află toate punctele de interes ale Istanbulului vechi. Prima oprire cum deja știți dintr-un articol mai vechi a fost pe malul Cornului de Aur printre pescarii de pe Podul Galata, privind Turnul Galata doar de la distanță.

2009-11-15 08-18-30

Pentru că afară era o zi foarte frumoasă de toamnă târzie m-am întors pe jos în Piața Sultanahmet, intrând în toate magazinele cu obiecte tradiționale care mi-au ieșit în cale. Ibrice de cupru, ceramică, suporturi din faianță pictată de mână, turkish delights, halva, mirodenii.…….ce păcat că nu aveam timp să ajung nici în Marele Bazar (cred că aș fi ieșit cu o valiză de ibrice și vase de ceramică) și nici în Bazarul de Mirodenii ca să îmi refac rezerva de șofran.

În Piața Sultanahmet, înainte de a intra în Biserica Cisternă dai peste kilometrul zero al Imperiului Roman de Răsărit sau ce a mai rămas din Arcul de Triumf de la care se măsurau toate distanțele în Bizanț.

2009-11-15 12-28-29

Peste drum, în parcul din jurul Moscheei Albastre, sunt alte vestigii ale Imperiului Roman Hipodromul, Obeliscul adus de împăratul Theodosiuss din Egipt, Coloana zidită despre care se spune că era cândva placată cu bronz sau Coloana în Spirală adusă în Costantinopole de la templul lui Apollo din Delphi.

2009-11-15 13-13-59   2009-11-15 13-15-37

2009-11-15 13-15-05

Am lăsat la final ce este mai important în zona Sultanahmet cele două moscheei, privind semețe una către cealaltă, Moscheea Albastră și Hagi Sofia (Sfânta Sofia), iar pe malul Bosforului Palatul Topkapi, vechea reședință a sultanilor.

2009-11-15 09-15-55   2009-11-15 09-17-31

M-am despărțit cu un oarecare regret de Istanbul, regretul că nu am avut mai mult timp să savurez culoarea locală, dar cu amintirea cafelei turcești de la micul dejun și geanta plină de turkish delights (adică pe românește rahat), halva și alte dulci amintirii.

Articole pe aceași temă:
Istanbul: Podul Galata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *