BÁNFFY: DESTINUL UNUI CASTEL

2010-08-08-000 11-25-07După peregrinări prin lumea largă ne-am gandit că ar fi timpul să vizităm și locurile de lângă noi așa că într- o duminică dimineața am pornit la drum. Nu am ajuns foarte departe, doar la 35 km de Cluj în comuna Bonțida, o așezare cochetă de 5050 locuitori. De ce Bonțida?

Pentru că aici se află unul din cele mai frumoase castele din Transilvania, supranumit odinoară Versailles-ul Transilvaniei, un adevărat castel din poveste sau cel puțin așa apare în imaginația mea.

Cum ajungi ?

Pornești din Cluj spre Dej și la intrarea în Bonțida un panou suficient de vizibil te invită să faci la dreapta spre centrul comunei și obiectivul turistic castelul Banffy. Treci calea ferată, dar odată ajuns în comună ești pe cont propriu, nici urmă de alt indicator. Ne oprim la primul grup de săteni întâlnit și cerem lămuriri, deci o ții tot înainte pe drumul principal, lași biserica pe stânga și în față vezi poarta de intrare în ceea ce a fost odată domeniul Bánffy.

2010-08-08-000 12-07-472010-08-08-000 11-23-56

 

Biletul de intrare te costă cât o inghețată, 2 RON și deși nu ai ghid găsești din loc în loc tăblițe care să te lămurească de istoria locului și ce reprezintă fiecare din clădirile ansamblului.

Frânturi de istorie

Castelul de la Bonțida a fost ridicat de către familia Bánffy, una din vechile familii nobiliare din Transilvania. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost făcute in stil baroc, iar cele din secolul XIX in stil romantic. Pe lângă cladirea principală a castelului, in 1745 au fost adăugate manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor,odată cu reconstrucția castelului in stilul baroc vienez. În aceeași perioadă este amenajat și parcul de agrement de pe malul Someșului, în același stil baroc, cu alei, lac, statui și fântâni arteziene.

În 1850 se ridică ultima clădire din ansamblu, perpendicular pe latura sudică, iar parcul va fi remodelat intr-un stil mai liber, romantic cu forme specific englezești. Sculptorul Johann Nachtigall va transpune “Metarmofoza” de Ovidiu în superbe statui de piatră care decorau poarta.

2010-08-08-000 11-22-50Castelul v-a fi transformat în 1944 de către trupele germane în spital militar. Jefuit și incendiat la retragerea acestora in finalul celui de-al doilea război mondial, sediu de CAP sau depozit de materiale de construcție  în perioada comunistă, toate acestea au dus la degradarea gravă a întregului ansamblu.

Castelul Bánffy in 2010

Ce este impresionant la acest castel? Măreția de odinioară care incă se simte sub ruinele în care trecerea timpului și nepăsarea oamenilor l-au transformat. Camere boltite, linii elegante, blazoane, pajiștea verde și micul heleșteu, statui cu linii fine, toate îți amintesc de alte vremuri cand acest loc era un mic Versailles.

2010-08-08-000 11-51-32 2010-08-08-000 11-23-49

 

Închizi ochii și parcă auzi roțile caleștilor intrând în curte, ceasul din turn dând ora exactă, bidivii agitându-se în grajdurile elegante aflate chiar în stânga intrării, butoaiele cu vinuri de soi din beciurile care și acum păstrează răcoarea potrivită chiar dacă afară e o zi de vară tropicală.

Este lăudabil că din inițiativa unor oameni remarcabili acest castel a intrat dupa 1999 într-un amplu proces de restaurare. Este o muncă migăloasă și de durată dar primele rezultate sunt deja vizibile.

Înainte de a arunca banii pe crearea unui brand de țară (nici nu mai știu la a câta incercare suntem) ar trebui să ne preocupe salvarea și punerea în valoare a  locurilor  și valorilor  care, cumulate, fac din țara aceasta un brand.

Vă invit să faceți o vizită castelului Bánffy pentru că merită. Eu îmi doresc să revenim în aceste locuri , în speranța că  le vom revedea, nu doar cu ochii imaginației, în toată splendoarea de altădată.

Cunoști locuri interesante din țară? Scrie-ne la [email protected] .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *