MAI APROAPE DE CER

2006-07-28-000 16-40-26Despre Maramureș s-au scris multe, aproape fiecare blog de turism are un articol despre această zonă. După ce am scris despre Valea Vaserului m-am gândit mult dacă să continui cu experiența mea în Maramureș sau nu. În final mi-am zis, de ce nu? Fiecare dintre noi chiar dacă vizităm întămplător aceleași locuri, experiența pe care o trăim este cu siguranță diferită și fiecare călătorie ne marchează în mod diferit.

Ce mă impresionează la acest ținut sunt tradițiile pornind de la port și până la construcțiile specifice cu minunatele porți din lemn (din păcate multe din noile construcții au trecut la banalele garduri și porți din fier) care continuă să se păstreze în ciuda tendințelor  de globalizare care se simt și aici. Ca să simți însă cu adevărat tradiția acestor locuri trebuie să ajungi în Maramureșul istoric sau peste deal cum obișnuiesc să spună băimărenii.

Am făcut și eu o incursiune dincolo de deal, pe Valea Izei, poate cea mai spectaculoasă zonă din Maramureș, oprindu-mă în două locuri care parcă te apropie mai mult de cer: bisericuța de lemn de la Surdești și mănăstirea Bârsana.

Sat Surdești, comuna Sisești (o mulțime de ..ești) locul unde găsești biserica de lemn cu cea mai înaltă turlă din lume sau mai bine zis avea pentru că a pierdut acest loc în favoarea bisericii noi a mănăstirii Peri din Săpânța.

Biserica greco – catolică din Surdești este datată din 1766 și are o înălțime totală de 72 m din care 54 m reprezintă turla bisericii. Nu poți să nu admiri armonia întregii construcții, bârnele sănătoase din stejar, înbinările perfecte, acoperișul cu streașină dublă și pridvorul cu cele două arcade suprapuse, cu deschideri diferite dar identice ca formă și décor.

2006-07-28-000 12-57-29 2449902132_ba3cd2dc4b

Mergând mai departe pe Valea Izei spre Vișeul de Sus ajungi la Mănăstirea Bârsana, lăcaș ctitorit în secolul 16, însă forma actuală a ansamblului mănăstiresc a fost dată după 1993 de către meșterii din Bârsana, în întregime din lemn, în stilul inconfundabil maramureșan.

2006-07-28-000 16-42-07 2006-07-28-000 16-43-28

Bârsana nu seamănă cu nici o altă mănăstire pe care am văzut-o până acum. Te simți ca într-un imens parc înconjurat de o liniște copleșitoare și un peisaj care te lasă fără cuvinte. Aleile care fac legătura între diversele clădiri sunt mărginite de aranjamente florale minunate (bineînțeles că nu acum în pragul iernii). Există chiar și un lac artificial cu un mic podeț care te duce spre altarul de vară.

Vă recomand să intrați și în muzeul mănăstirii dacă vă este dor de casa bunicii. Este ușor, privind exponatele din muzeu, să îți imaginezi viața din zonă, înainte de intrarea în gospodării a televizorului, cu femeile așezate la gura sobei lucrând la războiul de țesut, torcând lâna sau întrecându-se în a coase minunatele ștergare sau fețe de pernă care împodobeau casele tradiționale.

2006-07-28-000 16-39-34 2006-07-28-000 16-40-45

Îmi doresc să avem înțelepciunea necesară de a ne păstra propriile tradiții, înainte de a importa altele noi (gen Halloween sau Valentine s Day)  pentru că ele sunt ceea ce ne definesc ca și popor și pot defini cu succes brandul acestei țări. Păstrarea specificului fiecărei zone (cum sunt porțile de lemn maramureșene) trebuie încurajată și susținută constant pentru că orice turist caută ineditul într-o nouă destinație.

Tradițiile, frumusețea locurilor, portul și oamenii sunt lucrurile care ne atrag în Maramureș și normal celebra pălincă și bucatele care te fac să te lingi pe degete.

Ce zone din țară ați vizitat și v-au rămas în suflet?

Articole pe aceiaşi temă:
Călătorie În Timp Pe Valea Vaserului
Valea Vaserului (2006): Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *