MÜNCHEN: CEA MAI VECHE BERĂRIE

HB_Ausleger_003La Munchen am ajuns într-o pauză de schi de pe pârtiile austriece, fiind la doar o oră de condus de Abtenau (Austria),  locația vacanței noastre de iarnă.

Prima oprire a fost Biroul de Turism aflat în incinta Primăriei, pentru că nu aveam de acasă lecția făcută cu principalele puncte de atracție din orașul bavarez, în plus aveam nevoie de o hartă și sfaturi utile oricărui turist. Iată ce am aflat.

München este mai mult decât orașul în care se naște fascinația BMW, înseamnă și 100 de ani de Oktoberfest, deci bere bavareză și cea mai veche berărie din lume cu o istorie de peste 400 de ani. Normal am inclus-o imedita pe lista cu puncte de vizitat.

2008-12-30 16-14-24 2008-12-30 16-25-42

Hofbräuhaus își are originile în 1589 când ducele Wilhelm al V-lea a înființat o berărie lângă reședința regală din acele timpuri. Aceasta a durat până în 1808 și se afla la doar câțiva pași distanță de actuala berărie. În 1606 Maximilan I a înființat berăria ducală de pe locația actualului Hofbräuhaus.

Cu harta în mână și orientându-ne extrem de “profesionist” am nimerit la ușa din spate a berăriei. Din acel unghi nu părea decăt o simplă clădire surprinzător de liniștită pentru un obiectiv atât de recomandat spre vizitare. Ne-am luat după instinct și am urcat la etaj unde am avut prima surpriză, Sala de festivități, construită în 1589 cu o capacitate de 900 de petrecăreți. Și întradevăr se petrecea, pentru că nimerisem la o chermeză a seniorilor, în buna tradiție bavareză cu muzica specifică, mâncăruri tradiționale și râuri de bere.

2008-12-30 16-19-03 2008-12-30 16-19-14

Sala de festivități are forma unei pivnițe cu tavanul curbat și decorat cu fresce în culori predominante de roz și albastru. Tot la primul etaj este așa numita Die Schwemme, inima berăriei, locul unde cândva erau utilajele care produceau minunata licoare, acum fiind o sală cu o capacitate de 1000 de iubitori de bere.

Urmând chelnerițele în costume tradiționale și coșulețe cu covrigi (doamne ce bine miroase) am coborât la parter pe scara principală, nu pe cea din spate pe care urcasem și am ajuns într-un mic Oktoberfest, chiar dacă era Decembrie. Imaginați-vă o sală imensă cu mese lungi din lemn plină ochi de oameni veseli și gălăgioși, aveai impresie că sunt toți o mare. Da acum recunosc că mă aflu în cea mai veche berărie, un loc recomandat a fi inclus pe lista cu “to do”… în Munchen.

pressebild_20090909_02

Mă uitam admirativ la dexteritatea chelnerilor și chelnerițelor care plimbau pe deasupra sutelor de capete platourile cu mâncare și halbele de bere. Mă întreb ce talent de acrobat trebuie să ai ca să te strecori printre atâta lume fără să verși o picătură, chiar dacă ești nevoit să fi intr-un slalom continuu.

Specialitatea culinară la Hofbräuhaus este cunoscutul weisswurst, produs proaspăt chiar aici la berărie. Se spune că dacă unești toți cârnații serviți aici într-un, lungimea șirului format s-ar întinde pe 20 km.

Din păcate cuvintele uneori sunt sărace și nu reușesc să transpună întodeauna impresiile pe care le ai în fiecare loc vizitat. Încercând să retrăiesc în imagini această scurtă vizită la München am întâlnit pe site-ul oficial al berăriei Hofbräuhaus imaginea care eu o consider caracteristică pentru bavarezul tipic.

pressebild_20090909_10

Cum să nu vrei să vizitezi Münchenul și Bavaria având în minte imaginea unor oameni atât de joviali?

Articole pe aceeași temă
În fascinanta lume din muzeul BMW

sursa pozelor: www.hofbraeuhaus.de

2 responses to “MÜNCHEN: CEA MAI VECHE BERĂRIE

  1. Informatie falsa in ce priveste cea mai veche berarie. Cu 170 de ani inante a fost intemeiata prima mare berarie din München -Haker- Pschorr, in 1417 unde astazi se gaseste „Altes Hackerhaus“.
    http://de.wikipedia.org/wiki/Hacker-Pschorr

  2. Acum…ce sa mai cred? Care-i cea mai veche?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.