Amsterdam între Roșu și Romantic (1)

Ghidul orasului AmsterdamCategoric o destinație turistică de prim rang în Europa și în întreaga lume, Amsterdam este un oraș care se luptă cu sine însuși pentru a-și învinge propria faimă. Este singurul loc de pe vechiul continent, din câte știu eu, unde cannabisul (marijuana), hașișul și o anume ciupercă magică pot fi cumpărate și consumate în localuri speciale numite coffeshop-uri sau smartshop-uri. De asemenea tot aici există un Cartier al Felinarelor Roșii, unde prostituatele, îmbrăcate sumar spre deloc, sunt expuse în galantarele magazinelor de plăceri. Dar toate acestea sunt arhicunoscute în lumea largă. Ceea ce este mai puțin cunoscut este patrimoniul cultural al acestei metropole europene și farmecul inegalabil al canalelor străjuite de construcții de negăsit în alte părți.

Unii spun despre Amsterdam că este Veneția nordului, alții susțin că de fapt Veneția este Amsterdamul sudului. Paralela poate fi adevărată până la un punct. În ambele orașe există multe canale și multe ambarcațiuni și ambele așezări au fost la un moment dat stăpânele mărilor (Veneția) și a oceanelor (Amsterdam). Dar asemănările se opresc aici. Deși ambele orașe degajă o atmosferă romantică, aceasta diferă mult de la Veneția la Amsterdam. Exuberanța meridională împletită cu evlavia specifică cultului catolic este înlocuită de rigurozitatea și severitatea unei culturi mult mai austere, cultură care s-a născut din negarea, deseori violentă, a  valorilor catolice fundamentale.

O altă deosebire importantă o reprezintă bicicletele. Dacă la Veneția acestea sunt cvasi-inexistente, în Amsterdam, oraș cu peste 700.000 de locuitori, există mai bine de 600.000 de biciclete. O anecdotă, cu un mare sâmbure de adevăr, spune că este ușor să deosebești un locuitor al Amsterdamului de un turist. Primul este cel de pe bicicletă, pe când cel de al doilea este cel ce se ferește disperat din fața acesteia.

Istorie, Cultură și Tradiții

My location
Get Directions

Dacă Den Haag (Haga) este capitala politică a Olandei, sau oficial Regatul Țărilor de Jos, capitala economică și culturală a țării și totodată cel mai mare oraș este Amsterdam. Situat în partea de nord a Olandei este așezat pe locul unde până în secolul al XII-lea existau doar mlaștini. În acea perioadă o populație de fermieri și pescari a construit o vastă rețea de diguri ce a permis dezvoltarea agriculturii și creșterea animalelor. Dealtfel de la aceste diguri, dam în olandeză și de la râul Amstel, ce parcurge regiunea provine și numele așezării: Amsteldam, transformat cu timpul în Amsterdam. Așezarea începe să capete importanță în secolul XIII, când devine o adevărată placă turnantă pentru comerțul dintre Marea Baltică, orașele hanseatice  și sudul Europei.

Secolul XVI aduce în Europa lanțul aproape nesfârșit de războaie religioase. Spre sfârșitul acestui secol, Amsterdam împreună cu o bună parte a actualei Olande iese de sub suzeranitatea regelui Spaniei și își proclamă independența sub numele de Regatul Țărilor de Jos. În felul acesta, Amsterdam devine un refugiu pentru toți fugarii și persecutații Europei, fie că erau evrei, hughenoți sau protestanți. Orașul crește și devine principala putere maritimă a lumii. În această perioadă, secolul XVII, arta picturii este revoluționată de maeștri olandezi, în frunte cu Rembrandt, sunt construite cele trei canale principale, împreună cu clădirile ce le străjuiesc până astăzi.

Această epocă de aur este întreruptă de războaiele din secolele XVIII și XIX, împotriva Franței și Angliei. Olanda pierde supremația mărilor în favoarea Angliei, iar Amsterdam suferă un proces lent dar sigur de decădere economică. Acest proces este întrerupt de abia la începutul secolului XX, când industrializarea, construcția de canale de legătură cu Rinul, etc., au relansat din nou un proces de creștere economică și culturală, ce dăinuie până în astăzi.

Deși ocupat de nemți în cel de al II-lea Război Mondial, Amsterdam nu a suferit distrugeri materiale, întreaga rețea de canale și clădiri din secolul XVII rămânând neatinse. Nu același lucru s-a întâmplat din păcate cu populația evreiască a orașului, aceasta fiind aproape în totalitate deportată și exterminată.

În partea a 2-a a acestui articol voi trece în revistă obiectivele turistice cele mai importante, ce merită să le vizitezi în Amsterdam și-ți voi face câteva propuneri gastronomice, demne de luat în seamă.

Dacă ești interesat de un ghid practic al orașului, cu adrese, program de vizitare, prețuri ș.a.m.d., poți descărca ghidul turistic al orașului Amsterdam în format PDF (eBook):

[download id=”4″ format=”2″ autop=”false”]

Pentru a fi la curent cu noutățiie publicate pe Babilon Travel poți să te abonezi la newsletter-ul nostru.

Articole pe aceiași temă:

Köln: Mini-Ghid Turistic

Bruxelles: Splendid, comic și bizar

2 responses to “Amsterdam între Roșu și Romantic (1)

  1. I have learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you place to make any such fantastic informative web site.

  2. Just wish to say your article is as surprising. The clarity for your publish is just excellent and that i can think you’re an expert in this subject. Fine together with your permission let me to snatch your feed to keep updated with impending post. Thank you one million and please keep up the gratifying work.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.