El GOUNA: O poartă spre inima Egiptului

El Gouna Map El Gouna nu este doar o poartă de intrare în Egipt, ci totodată o cale de acces spre nenumăratele comori, mistere şi minuni ce binecuvântează acest  ţinut ars de soare, bătut de vânturi, plin de nisip şi piatră, scăldat de cel mai lung râu din lume, Nilul.

Multă lume vine la El Gouna, sau Hurghada, oraş aflat în apropiere, pentru a se odihni o săptămână, două, la malul Mării Roşii, într-un hotel de 4-5*, cu regim all inclusiv bine pus la punct, cu piscine înconjurate de o vegetaţie luxuriantă şi cu un personal întotdeauna zâmbitor şi serviabil.

Pentru noi însă El Gouna a fost totodată şi poarta de acces spre inima fierbinte a Egiptului: capitala Cairo, marile şi mai micile piramide de la Gizeh şi Sakhara, deşertul Sahara, Nilul străjuit de temple şi monumente funerare, o călătorie care ne-a făcut să ne îndrăgostim de această zonă.

Pentru o vacanță în Egipt este mai bine să evitați lunile iulie și august. Asta am simțit-o pe propria piele. În luna iulie când am ajuns noi în El Gouna temperaturile sunt suportabile în zona litoralului și în partea de nord a Egiptului. Când spun suportabile să aveți in vedere temperaturi de 40 grade Celsius și un soare care după ora 10.00 literalmente arde. Înspre zona de interior și în partea de sud spre Aswan temperatura atinge cu ușurintă 50 grade Celsius .

Vacanța în Egipt a început pe Aeroportul din Cluj de unde un  avion charter ne-a purtat spre Egipt. După un zbor de 3 ore am ajuns la Hurghada, de unde un autocar ne-a dus în aproximativ 45 minute la hotelul aflat în El Gouna.

HurghadaPanorama Bungalows Resort

El Gouna este o staţiune în plină adolescenţă şi dezvoltare. S-a născut la începutul anilor ‘90 şi de atunci nu a contenit să crească. Reprezintă un conglomerat armonios de insule şi canale, legate între ele prin poduri de piatră sau lemn. Pe aceste insule sau construit hoteluri, vile somptuoase cu plaje şi debarcadere private, terenuri de sport, baruri, restaurante şi nu în ultimul rând centre comerciale, în care ai ocazia să cumperi obiecte cu reală valoare artistică (bijuterii, artizanat, papirus, pietre semipreţioase), la un preţ întotdeauna negociabil. Negocierea în bazar-urile, soukh-urile şi medinele orientului merită un articol separat, aceasta reprezentând o adevărată artă cu legi nescrise ce dăinuie de sute, poate mii de ani.

El Gouna este mai presus de orice, paradisul sporturilor pe şi sub apă, de la snorkeling şi scuba diving până la cele mai exotice variante de surfing. Are două plaje: Mangrovy şi Zeytouna. Noi am frecventat-o pe cea din urmă, ea fiind situată pe insula cu acelaşi nume. Accesul este facilitat de taxiurile acvatice, dar numai până la ora 5 pm., în rest drumul se poate face pe jos. într-o plimbare agreabilă de 10-15 min. pe poduri şi străzi înguste, mărginite de vile şi grădini luxuriante.

El GounaMarea RoşieZeztouna BeachZeytouna Beach

Turistul este aici pe primul loc astfel încât deşi se află într-o ţară musulmană, El Gouna are o viaţă de noapte plină de culoare, totul este făcut ca cei veniți de pretutindeni să se simtă bine și să revină. Barurile cu cocktail-uri rafinate, restaurantele şi centrele comerciale sunt deschise până târziu în noapte. Pe străzile şi aleile aglomerate nenumăraţi artişti ambulanţi, dansatori, instrumentişti au grijă ca nimeni să nu se plictisească.

Dansatori Dansatoare
Spectacol de stradă

Dacă soarele puternic vă alungă de pe plajă, aveţi posibilitatea să alegeţi una sau mai multe excursii opţionale, care pot dura câteva ore sau o zi întreagă. Oferta este destul de bogată, dar atenţie la ce alegeţi pentru a nu fi dezamăgiți. Noi am optat pentru o excursie de o zi în deşert, o plimbare cu submarinul Sindbad (1/2 zi) şi o zi de snorkeling la recifurile de corali. Mi-e greu s-o aleg pe cea mai reuşită. Toate au fost superbe şi merită un articol separat pe BABILON TRAVEL.

Articole pe aceiaşi temă:
El Gouna (Egipt 2008): Galerie Foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *